- Dessverre er det lov med ståplasser for enkelte busstyper, men vi i Trygg Trafikk mener ingen skal være usikret i buss, sier distriktsleder Trygg Trafikk Nordland, Kari Vassbotn.

- Problemet med skoleskyss som ikke er dimensjonert for antall passasjerer er gjengs over hele fylket. Nå vet vi at buss generelt sett er et sikkert fremkomstmiddel, men om en ulykke først skulle skje, er skadepotensialet enormt stort, sier Vassbotn.

Belte kan redde liv

Distriktslederen mener det nesten er absurd at ståplasser er tillatt, parallelt med at det nå gis bøter til passasjerer som ikke bruke belte i bussen.

- Beltebruk gjør kjæreturen enormt mye sikrere for alle. Vi har dessverre eksempler på at passasjerer, som har stått eller sittet usikret i buss, har blitt svært alvorlig skadet, eller forulykket. Ved en bussvelt kan skadene bli store, selv om bussen nesten står i ro. Dette fordi passasjerene vil ramle over hverandre. Ved en bråbrems med passasjerer stående i midtgangen, kan det samme skje.  I 50 kilometer/time tilsvarer denne kraften et fall på åtte meter!

Imponert over elevene

Vassbotn er imponert over elevrådets initiativ i saken.

- Det er kjempepositivt av elevene selv tar tak for å gjøre noe med situasjonen. Ungdom i dag er langt mer sikkerhetsbevisste enn tidligere, og jeg håper fylket legger til rette for en trygg skolevei for alle. Rent samfunnsøkonomisk koster det svært mye om noen forulykkes, så sikkerheten bør alltid være det viktigste, avslutter hun.