Arrangementet skulle i utgangspunktet ha hovedbase på Sandhornøya i Gildeskål kommune. Men grunnet dårlig værmelding ble ungdommene flyttet til Inndyr skole.

Aktiviteter for alle

Fredag ble ungdom fra Rødøy i sør til Hamarøy i nord samlet. Ungdommene som deltok hadde muligheten til å delta på flere ulike aktiviteter. Tenåringene hadde selv valgt tre aktiviteter de ønsket å teste ut.

Valget stod mellom fridykking, kajakk, kunst, førstehjelp, paintball, grottevandring, silo climbing, yoga, omvisning på Salmon center og foto.

På Salmon center fikk ungdommen fikk dissekere en laks.

- Det var ekkelt å skjære i fisken, sier Oda Kristensen (snart 13) som skjærte ut hjernen til laksen.

Ungdommen prøver å finne de ulike organene. Fra venstre: Oda Kristensen, Ronny Slettmyr og Mina Kristensen. Foto: Eirik Holdal

Sammen med Mina Kristensen Schjem (13) og Ronny Slettmyr (15) fant Oda frem de ulike organene til laksen. De fikk også muligheten til å dra på RIB-tur, hvor det ble observert hval.

- Det var første gang jeg kjørte RIB, så det var veldig gøy, forteller Ronny.

Populært

En aktivitet flere av ungdommen gruet seg til når de så værmeldingen, var fridykking. Hvordan ville det være å bade i havet når det regnet sidelengs?

Ungdommen motet seg opp, fikk tredd den trange våtdrakten ned over kroppen med god hjelp av såpevann og dyktige instruktører.

- Fridykking var kjempegøy! Det er en aktivitet dere burde glede dere til, fortalte Eva Kristine Nymo til de andre ungdommene etter hun var ferdig.

Eva Kristine Nymo startet helga med fridykking. Et valg hun ikke angret på. Foto: Eirik Holdal

Dyktige instruktører fant vi også på kajakk. Hvor Paul-Erik Herstad og Odd Arne Berbusmel sørget for at tenåringene som hadde valgt kajakk fikk en trygg og morsom opplevelse i Nordvågen. Ungdommen fikk blant annet padle under ei kai.

- Det var veldig trangt der inne, men det gikk bra, smiler Jonas Arntzen fra Meløy.

Ungdommen fikk teste hvordan det var å padle i trange partier. Foto: Eirik Holdal

Smittevern

Med over 100 ungdom samlet fra ulike plasser i Salten var fokuset på smittevern viktig. Hver kommune fikk egne klasserom, hvor ungdom fra andre kommuner ikke kunne besøke. I matpauser ble gruppen delt opp i tre, med to og to kommuner.

- Det var på håret at vi fikk gjennomføre arrangementet. Det skulle i utgangspunktet finne sted utendørs, med overnatting i telt og lavvo. Men grunnet været så vi etter andre muligheter, og Inndyr skole sa ja på kort varsel. Vi har hatt dialog og fått godkjenning av kommuneoverlege i Gildeskål i forbindelse med helga, forteller Heidi Meland i Kigok.

Basecamp Salten 2020