- Tusen takk til alle som har hjulpet oss! sier ekteparet Yohanns og Mesgana Tekeste. Etter seks år på Inndyr har flyktningene fra Eritrea fått fast og forutsigbar inntekt… og har kjøpt eget hus!

Endelig nytt liv i Karivika 3 på Inndyr! Mathias (3) og Heran (5) har søndagsklærne på og ser tegnefilm når Framtia kommer på besøk – mamma og pappa byr på heimbakst og kaffe laget på den tradisjonelle, eritreiske måten.

- Inndyr er et koselig sted der folk er vennlige – de hilser når de møter oss og mange har hjulpet med oppussing huset, forteller Mesgana og Yohanns.

- Vi bodde trangt og dårligere før – det er deilig å bo i noe som er vårt eget!

Inndyr-vennene hjelper For nå har de slått seg ned for alvor, ekteparet på 37 og 42 år som var flyktninger til Norge fra hovedstaden Asmera i Eritrea. De har bodd i Gildeskål siden 2010 og 2012, og etter introduksjonsprogram, språkpraksis og arbeidspraksis i bedrift, har de nå fått trygghet og forutsigbarhet nok til å kunne kjøpe egen bolig i Karivika for 1,2 millioner kroner – handelen ble gjort for et lite år siden.

- Jeg er ikke så flink til å snekre, så heldigvis har vi mange gode venner på Inndyr som har hjulpet oss med å pusse opp, smiler Yohanns.

- Og i kjelleren, der det var frisørsalong før, har vi tenkt å sette istand slik at vi kan leie ut, forklarer Mesgana.

Skal ha fagbrev Det var hun som kom først av de to til Inndyr, og er siden sommeren 2011 en del av staben til Cecilia Lundbakk i serverings- og overnattingsvirksomheten Heimsjyen. Det siste året har hun redusert arbeidstiden sin fra 100 til 75 prosent stilling.

- For å få tid til å studere, opplyser Mesgana.

- Jeg vil ha fagbrev som institusjonskokk, så nå går jeg på skole ved siden av, for å få godkjent grunnskole. Dét hadde jeg nemlig ikke da jeg forlot Eritrea.

Hun har to brødre som flyktet til Sverige og Sveits, en nevø på Inderøy ved Steinkjer og et søskenbarn i Rørvik. Mens Yohanns, han har en bror og en søster som har bosatt seg i Tyskland.

Fast i butikken - Alle gutter over 18 år i Eritrea tvinges til å være soldater i borgerkrigen mot Etiopia, og på ubestemt tid. Selv var jeg soldat fra 1998 til jeg flyktet til Italia i 2006, sier Yohanns.

Nærmest en hel generasjon av unge eritreere flykter fra president Isaias Afewerki’s krigsdiktatur, der tortur og henrettelser er utbredt, og der et stort antall politikere og journalister sitter fengslet. Eritreere utgjør den største gruppen som søker beskyttelse i Norge, og de aller fleste får opphold, ofte etter farefull ferd over Middelhavet.

- Jeg har jobbet i butikken hos Gudrun Heen siden jeg kom, og selv om bare 50 prosent av stillingen er fast, har jeg stort sett full jobb der, smiler Yohanns i dag.

Fredelige, hyggelige Inndyr Det sympatiske ekteparet er en del av Gildeskåls 291 innbyggere som er innvandrere eller barn av innvandrere.  Uten slik innvandring ville kommunens folketall vært betraktelig lavere enn dagens drøyt 2.000. Og Nordlands befolkning, som i 2016 økte med 900 personer, ville gått ned med 700 årlig uten dagens innvandring – faktisk også Bodø, viser beregninger. I årene som kommer vil andelen eldre stige kraftig, mens det blir færre i alle de yngre aldersgruppene. Altså: redusert skatteinngang for kommuner som Gildeskål og Meløy, men samtidig stadig flere som trenger ha helse- og omsorgstjenester. God arbeidsinnvandring er dermed helt nødvendig for å opprettholde tjenestetilbudet.

- Inndyr er et fredelig sted der folk tar vare på hverandre, og det ikke er så dyrt å bo. Det er her vi vil være! fastslår Yohanns og Mesgana.

Kjøpte også: Kyi Kyi

Etter mange år på flukt gjennom flere land bosatte Kyi Kyi Win Winn seg på Inndyr i 2011. I sommer kunne hun og døtrene endelig flytte inn i eget hus.

- Ja, det var veldig mye fram og tilbake med banken for å få lånet jeg trengte. Det er mye som må gjøres med huset, men fint å ha noe som er mitt! smiler 46-åringen til fotografen.

Kjøpte hus på Inndyr: Lili Than Winn (13), Kyi Kyi Win Winn (46) og Kyi Kyi Than Winn (17). Foto: Edmund Ulsnæs

Kjøpte hus på Inndyr: Lili Than Winn (13), Kyi Kyi Win Winn (46) og Kyi Kyi Than Winn (17).Foto: Edmund Ulsnæs

Døtrene Lili (13) og Kyi Kyi (17) bor sammen med henne, og dessuten faren, som er 73 år og pleietrengende. Huset ligger midt i Inndyr sentrum og var tidligere bakeriet på stedet.

- Det er travle dager med mye arbeid og lite tid til annet enn familien, forteller Kyi Kyi, som egentlig er på språkkurs denne lørdagen når Framtia kommer innom.

Hennes mann var politiker i hjemlandet Myanmar (tidligere Burma, red. anm.), og satt fengslet til han døde for 13 år siden. Kyi Kyi ble fratatt alt hun eide, og med utdanningsbakgrunn i zoologi og jobb som lærer, flyktet hun først til nabolandet Thailand, så Malaysia og deretter Norge.

- Det er ikke så lett å kjøpe hus når man er alene, men jeg har fått økt stillingen min i Gildeskål kommune fra 60 og opp til 100 prosent, så nå fikk jeg det til, smiler Kyi Kyi, som har jobbet i hjemmetjenesten siden hun kom for seks år siden.

Kjøpte også: Daniel og Feven

- Nå blir vi på Inndyr i mange år. Da er det bedre å eie noe selv enn å kaste pengene bort på leie!

Daniel Yemane (37) ønsker oss fornøyd velkommen til Inndyrveien 55. I den pent oppussede stua serverer han kaffe og introduserer oss for familien sin: barna Batsieba (11) og Sofanias (13), og kona Feven (34).

- Når man kommer fra et helt annet land, trenger man en del hjelp. Det har vi fått fra mange på Inndyr! forteller Feven.

Kjøpte hus på Inndyr: Sofanias (13), Batsieba (11), Feven (34) og Daniel Yemane (37). Foto: Edmund Ulsnæs

Kjøpte hus på Inndyr: Sofanias (13), Batsieba (11), Feven (34) og Daniel Yemane (37).Foto: Edmund Ulsnæs

Det var i fjor høst at den travle barnefamilien kunne flytte ut av Gammelgården, der de leide, og inn i huset de nå har kjøpt fra Tore Kristiansen. Mens de selv bor oppe, leier de ut leilighet nede. Feven jobber halv stilling i barnehagen og det samme ved skolen, mens Daniel er fulltidsansatt i Joker-butikken. Begge barna er elever ved Inndyr skole, og er aktivt med på fotball – Batsieba for Splint og Sofanias for Reipå. Du som er trofast Framtia-leser, husker kanskje vår artikkel fra sommeren 2015? Da fortalte Daniel om sin bakgrunn fra marinbiologi, fiskeri og filmbransjen i Eritrea, og om den dramatiske flukten fra landet som er ett av verdens verstinger når det gjelder menneskerettigheter og lukkethet.

- Her på Inndyr er vi trygge, og det er trygt for barna - vi kjenner de fleste. Så her blir vi lenge, og da er det lurt å kjøpe hus, mener Daniel.