Rundt bygningene ligger hauger med sand og grus, grå betongelementer, stabler med vinduer og dører. Et par gravemaskiner kjører rundt og flytter på ting, mens laste- og varebiler kjører til og fra tomta i urytmisk mønster. Det ser faktisk ganske rolig ut, og det er nesten litt vanskelig å tenke seg at det er knappe tre måneder til bygget skal tas i bruk av 145 elever fra Neverdal og Ørnes, 18 lærere, fagarbeidere, assistenter, administrasjon og renholdere.

Hektiske dager Men innenfor veggene er rundt 80 personer i full sving med å få den nye skolen ferdig innen 1. februar. Elektrikere, malere, snekkere, murere, sveisere, rørleggere, ingeniører og lærlinger fyller bygningen i hektisk samarbeid på flere språk.

- Det er hektiske dager, men vi er i rute og skal bli ferdig innen fristen, sier formann og byggeplassleder i Bolt Construction, Geir Martin Kolberg.

Han har tatt seg tid til en pause, hvor han kan vise Framtia rundt i nyskolen.

- Atriumet blir hjertet i den nye skolen. Et svært krevende rom, hvor man jobber seg fra taket og nedover, sier formann og byggeplassleder, Geir Martin Kolberg.

God utsikt De aller fleste klasserommene har fått gulvbelegg, og da må vi sette igjen skoene utenfor. Veggene er i lyse farger, med innslag av kraftige farger. Lilla, oransje, blått.

- Jeg synes det er artig med frisk fargebruk i rommene, det liver opp og gir bygget et særpreg, sier Geir Martin.

De enorme vinduene mot sør slipper hele Spilderhesten og omgivelsene inn i rommet, og gjør det åpent og innbydende.

- På utsiden av glasset ligger automatisk solavskjerming, slik at man kan velge å dempe både lys og varme, forteller Geir Martin, og peker og forklarer.

Vanskelig atrium Inne i atriumet er det bygd et midlertidig gulv helt øverst, slik at det blir mulig å komme til tak og øvre del av veggene.

- Dette er helt klart det rommet som har bydd på de største utfordringene. En stor betongtribune går gjennom alle etasjene, noe som gir enorm takhøyde i front. I tillegg er atriumet forbundet med skolekjøkken og musikkrom, slik at det blir en egen del som kan brukes uten at resten av skolen blir berørt. Dette blir hjertet i hele bygget, smiler byggeplasslederen.

I taket monteres varmepaneler og opplegg for hev- og senkbar bom for scenelys og andre ting. I tillegg skal den ordinære belysningen på plass, før man kan jobbe seg gradvis nedover i rommet.

- Det er nok her vi har jobbet mest, og det er her det gjenstår mest arbeid også, sier Geir Martin.

Skolekjøkkenet blir forbundet med musikkrom og atrium, og blir en del av skolen som kan brukes til utleie og musikkskolen.

Gjennomtenkt Hver fløy har egne funksjoner. Klasserom for småtrinn, klasserom for mellomtrinn, spesialrom, fellesrom, SFO, administrasjon, lærerkontorer, pauserom og møterom. Og hver avdeling har også sine nødvendige fasiliteter, med garderober, grupperom, wc, våtrom og lager.

- Når elevene jobber på en plass, skal de ikke ha behov for å gå langt for å hente ting, gå på do eller komme seg ut. Det virker som det er godt gjennomtenkt, forteller ingeniør Geir-Martin.

I alle rommene vi er innom, er det folk på jobb. Det sveises gulvbelegg, snekres, monteres benker, kobles styringstavler, strekkes kabel, kobles rør og i det hele tatt.

- Jeg har bare vært her i tre uker, men det har allerede blitt store forandringer siden jeg kom. Det skjer så vanvittig mye fra den ene dagen til den andre. I går var det bare en betongtrapp her, mens det nå er montert rekkverk, lagt belegg og malt vegger, sier Geir-Martin og ser ganske fornøyd ut.

Det skjer ting over hele tomta. Første foreldredugnad er unnagjort på lekeplassen, og nye lekeapparater er i ferd med å dukke opp.

Siste innspurt Utenfor det som skal bli hovedinngangen, ser det fortsatt noe kaotisk ut, med store stabler av byggematerialer, grushauger, stolper og andre ting.

- I løpet av denne uka vil indre skolegård bli asfaltert, og da kommer vi til å kle bygget med plater. Da vil alt se både ryddigere og mer ferdig ut. Vi er på siste finishen nå, men det er fryktelig mye detaljer som skal på plass. Alt fra gummilister under alle dører, knotter og knagger, skap, lister og fast og løst interiør. Vi jobber på alle fronter, i alle rom samtidig, og det gjør at det er veldig mye folk i sving, sier han.

- Og dere blir ferdige før elevene kommer?

- Ja! Det skal vi klare, sier han.