Musikkjournalist, lærer, tidligere rektor, ivrig fjelltrimgåer, Beatles- entusiast, platesamler, Liverpool- fan og utflyttet sunnmøring til Meløy. Rune Slyngstad (60) har vært engasjert på mange fronter, men den store lidenskapen har alltid vært musikk. Alt begynte med «She loves you» i 1965.

- Jeg satt ved kjøkkenbordet hjemme og spiste frokost da jeg hørte låta på radioen. Jeg hadde ingen kunnskaper om musikk, men tenkte bare «Wow!» sier han.

Pendlerliv Rune har vært musikkjournalist og kulturjournalist for Avisa Nordland i en årrekke, i tillegg til å ha vært fast konsertanmelder for Fædrelandsvennen og Rana blad. Han har sittet i juryen i Spellemannsprisen 6 ganger. Han har også vært dommer i Grand Prix. Hjemme har Rune en platesamling på 40 000 plater som han har samlet på siden han skrev sin første plateanmeldelse i 1982. Til daglig jobber han som lærer på Enga ungdomsskole. Framtia treffer Rune i det han er på vei til Stormen i Bodø for å dekke forestillinga «Det beste fra Nord-Norsk revy.»

- Å sjonglere hverdagen mellom å være hundre prosent lærer og journalist på si, det har i grunnen gått veldig bra. Jeg er glad i Meløy og naturen og menneskene her, har aldri vurdert å flytte selv om det har blitt mye pendling til og fra jobb. Jeg trives godt med pendlertilværelsen og vekslingen mellom by og land. Starten Sine aller første plateanmeldelser skrev han for Nordlandsposten på begynnelsen av 1980- tallet. Etter gymnaset prøvde Rune å søke på lærerjobber som ufaglært i Nord-Norge på grunn av lærermangel i nord. Slik havnet han i Meløy. På den tiden hadde Nordlandsposten egne musikksider med plateanmeldelser. Det var her Rune forsøkte seg som avisskribent for aller første gang. Rune kjøpte noen plater, og skrev 4. anmeldelser som kom på trykk i avisen. -Jeg fikk førti kroner anmeldelsen. Det dekte nesten innkjøpet av platene, sier han. Deretter har det ballet på seg etter hvert. - Hva er det som skal til for at du gir en konsert terningkast 6?

- Det er mange artister der ute som er fantastisk teknisk, men som mangler det lille ekstra som gjør dem til stjerner. Tekniske ferdigheter er ikke alt. Det er hele pakken som er viktig.

Rune trekker frem Sondre Justad som et eksempel.

- Han er en artist som har full pakke- en real artist som får folk til å føle og kjenne på noe de ikke har kjent på før. Som Sondre selv sier i en sang, handler det om å lage musikk som river i hjertet. Det tror jeg er veldig sant.

The Beatles Rune vokste opp på Haram like utenfor Ålesund på 70- tallet. Med tre musikkinteresserte søsken var alt duket for at Rune også skulle bli interessert i musikk. Rune lærte å spille gitar.

- Jeg kan fortsatt noen enkle grep, men jeg har aldri vært musiker. Jeg gikk på Volda gymnas, og vi var mange musikk-interesserte ungdommer på skolen på den tiden. Å diskutere plater og artister var mye mer vanlig før. Det var færre artister og lett å holde oversikt.

Som plateanmelder har Rune alltid hørt mye på nyere musikk. Allikevel vender Rune alltid tilbake til 60- og 70- tallet.

- Jeg bærer nok preg av å ha vokst opp på 70- tallet. Det har blitt mye gitar, rock og pop. Favorittbandet mitt har alltid vært The Beatles, selv om jeg selvsagt også synes at det lages fantastisk musikk i dag, sier han.

- Hva er den beste konserten du har vært på? lurer Framtia på.

- Det må være Paul McCartney på Bergenhus festning sommeren 2016. Han spilte de gamle Beatles- låtene på en mesterlig måte. Det var som å dra rett tilbake til 70- tallet igjen.

Konsertopplevelsen har alltid vært viktig for Rune

- Mange artister i dag, særlig elektroniske artister, slipper for billig unna. Å bare trykke på play og spille av ferdig musikk på konsert blir for lettvint for meg. De beste artistene er de som klarer å forbause meg live gang på gang. Det er det som føles ekte, synes jeg.

I 1989 var han også dommer i Melodi Grand Prix.

- En artig opplevelse. Ikke helt min musikk, men jeg tror da at jeg hadde peiling nok til å si hva som var bra eller ikke.

Læreren Rune trives godt som lærer på Enga skole.

- Det er en utfordrende jobb, på mange måter veldig annerledes enn det å være journalist. Som konsertanmelder må jeg ofte skrive tekster i et stort tempo, noe jeg liker. I lærerjobben handler det om å bygge opp et klassemiljø, skape trivsel og mestring, prosesser som tar tid. Jeg har større tro på å lede med vennlighet og humor enn å være en streng lærer som kjefter for alt, sier han.

Rune var rektor på gamle Åg skole i ti år.

- Da skolen ble nedlagt prøvde jeg meg ett år som freelancejournalist. Jeg skrev nyhetssaker i tillegg til kulturstoff, klarte meg godt økonomisk, men savnet kontakten med kolleger og elever.

Året etter var han tilbake i skolen igjen.

- Nå føler jeg at ting er som de skal være. Jeg trives godt i begge jobbene- både som lærer og journalist, sier han.

Stor frihet Rune har to barn, Robert (34) og Ramona (39) fra et tidligere forhold. Begge bor i Oslo. Ramona er sosionom og Robert pedagogisk leder i barnehage. Han er ofte i Oslo på besøk.

- Jeg bor alene, og det gjør det selvfølgelig mye lettere å reise mye i jobben som journalist. Singeltilværelsen gir meg en stor frihet, selv om jeg så klart kan kjenne på at jeg savner en kjæreste i blant.

I en periode anmeldte han også konserter på Quartfestivalen for Fædrelandsvennen. I dag dekker han konserter og festivaler over hele Nordland.

I 1999 ble Rune tildelt NOPAS (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) mediapris for innsatsen sin som musikkjournalist.

- Hvordan føltes det å få en så gjev pris?

- Det var uforventet, men det er jo selvfølgelig veldig artig at folk som bor i distriktet også kan få en slik utmerkelse. Ikke bare folk som bor i by, svarer Rune.