Antall personer som kan møte økes gradvis, og flere og flere bransjer vil kunne tilby sine tjenester. Smitteverntiltak må være på plass, og mange veiledere lages.

17. mai

Nå kan vi møtes i grupper på inntil 50 deltakere i det offentlige rom. Det må da være et arrangement med en ansvarlig arrangør. Det betyr at på 17. mai kan nok mange av våre mindre bygder avholde et arrangement, mens på de større stedene kan det være aktuelt å møtes i nabolaget. Bare husk å utnevne en ansvarlig arrangør som sørger for at smittevernreglene kan overholdes. Korps og kor kan spille og synge, og klokka 13 oppfordres hele Norge til å synge nasjonalsangen samtidig!

Langt bord

Anbefalingen på grupper privat, går på at vi kan møtes inntil 20 personer. Så da er det greit å invitere til 17. mai-frokost eller -lunsj for familier og venner. Skal du ha 20 gjester, trenger du et langt bord, for det er fremdeles viktig å holde avstand. Det anbefales å møtes ute, der er det lettere å overholde avstandsregelen for de som ikke er i samme husstand. Med det langtidsvarselet som er i skrivende stund, ligger det an til ull under bunaden.

Harry-tur?

Reiserådene er endre litt, men det ligger ikke an til at handletur til Sverige er det lurest å gjøre. Alle utenlandsreiser frarådes. Hvis du likevel velger å reise ut av Norge, må du i karantene når du kommer hjem. Karantenetida er kortet ned til 10 døgn. Helsedirektoratet sier at vi må være forberedt på at reisekarantenen kommer til å vare over sommeren. Forbudet om utenlandsreiser for helsepersonell er opphevet.

Organisert idrett

Kjøreskolene kan starte opp sin undervisning fra denne uka. Grunnskoler og videregående skoler skal åpne innen 15. mai. Voksenopplæringen og opplæringsordningene for flyktninger kan også åpne. Idretten kommer så smått i gang igjen, og det vil komme retningslinjer for hver enkelt idrett. Fra 1. juni kan serveringssteder som ikke servere mat, åpne igjen. Det stilles krav om sitteplasser og bordservering. Fra samme dato kan svømmehallene åpne, men kun for organisert svømming og skolesvømming. Kor, korps og band kan gjennomføre øvelser i tråd med egen smittevernveileder.

Mer før sommeren

Dersom smittespredningen fortsatt er lav, vil 15. juni være en dato der mer skjer. Da kan treningssentre åpne igjen, her må forsvarlige smittetiltak godkjent av helsemyndigheten være på plass. Svømmehallene kan ha folkebad, og det åpnes for arrangementer med inntil 200 personer. Som en hatt over alt som skjer, gjelder fortsatt må holde avstand og passe på god håndhygiene, hoste og nyse i armkroken. Tenk også over om møtet eller reisen eller nødvendig, eller om du kan løse det på andre måter.