Kongestenen, som står i Kilvik, ble satt opp i forbindelse med Kong Olavs besøk i Meløy da Svartistunellen ble åpnet i 1986. Svartistunellen er 7 624 meter lang, og går mellom Kilvik og Fykanvatnet under en arm av isbreen Svartisen. Svartistunnelen var Norges lengste veitunnel da den ble åpnet. I dag er den 4. lengst i Nordland etter Toventunnelen, Korgfjelltunnelen og Steigentunnelen.

Kommunen klipper

Området rundt der stenen står var lenge uten vedlikehold og så ikke særlig innbydende ut. Da tok Kilvik Turlag affære og startet rydding rundt stenen. Turlaget har rensket området for busker og kratt, samt gamle gresstuer i mange år nå. Etter lang tids masing på Meløy kommune er det nå kommunen som står for klipping av gress på området. Noe alle i Kilvik Turlag setter stor pris på.

Her er hele dugnadsgjengen i Kilvik Turlag samlet Rundt Kongestenen. Klar for innsats. bak venstre Lisbeth, Øystein, Helene Kristine, Harald, Sverre Birkelund, Kathy, Åse, Kitty, Magnus, Mari, Nelly, Gunn, Perly, Jan, Mary og Eli.

Rydder og planter

Rundt området der stenen står har medlemmene lagt stort arbeid i å rydde og plante blomster. Dermed fremstår området som rent og ryddig. Men, det er et lite men, det er ikke alltid blomster og busker som er plantet får stå i ro, forteller Kitty Myrvang Johansen.

-Vi har opplevd at både blomsterurner og busker blir stjålet. I fjor forsvant blant annet et flott rosentre som vi hadde plantet ved stenen.

Et annet fenomen som Kitty og hennes venner i turlaget er lite fornøyd med er at det lagres en masse ting på tomta rette over for stedet der stenen står.

- Blant annet ligger det to rustne tanker ved veien som går mot kaia, som er en offentlig kai i Kilvik, og benyttes av mange. Det ser ikke bra ut hverken der eller på plassen der de nå lagrer en masse forskjellige ting, sier Kitty.

Sverre Birkelund er en viktig bidragsyter når det gjelder lokale navn, lokalhistorie og blomster.

Lavterskeltilbud

Kilvik Turlag er et lavterskeltilbud som skal passe for alle, og kanskje spesielt for de som sitter hjemme og sliter med å komme seg ut i naturen. Dette er tur ikke trim. Det er helsebot i hver tur, er medlemmenes innstilling. En gang i uken inviterer de alle som vil med på tur, der enhver selv passer både tempo og hvor langt de klarer å gå. Medlemmene legger vekt på at turene skal ha en sosial profil som gjør det trivelig å komme sammen, og går rundt om i hele Meløy kommune. Flere av medlemmene er lokalkjente og har kunnskaper om både lokale stedsnavn, blomster og fugler. Slik som for eksempel Sverre Birkelund, som er en ivrig bruker av naturen i Meløy.

- Dette er et tilbud som passer alle, og er et tilbud til denne gruppen som faller utenfor det meste av tilbud. På denne måten kommer de seg ut i naturen og får dermed en bedre hverdag, sier Sverre.

Kitty Myrvang Johansen er lite fornøyd at området skjemmes av ting og tang som samles på plassen rett overfor plassen der Kongestenen står.

10 år i 2024

Leder for Kilvik Turlag, Åse Kilvik, bor i Kilvik men kommer opprinnelig fra Oslo. Hun forteller til Kulingen at neste år kan laget feire ti-års jubileum.

- Det hele startet under arbeidet med å ta ut isbiter fra Svartisen. Vi ville vise at det faktisk bor en del mennesker her innerst i fjorden. Og at vi ville bli tatt hensyn til. Ingen i denne gjengen, utenom meg, som er med på dugnaden i dag bor i Kilvik, men stiller gladelig opp når vi skal i gang med ryddesjau.

Langs vegen mot kaia i Kilvik ligger to rustene gamle tanker og masse rester etter linjerydding. Ikke noe pent syn.