Almar Bergli

Det skal forstås slik at ingen andre har meldt behov for elektrisk kraft. Merkelige greier. Fra mitt ståsted ser det faktisk ut som samfunnsnyttige virksomheter som skaper store verdier lokalt og nasjonalt hele tiden blir nektet kraft på grunn av mangel. Er det slik at kryptofabrikker er virksomhet norske myndigheter prioriterer?

Jeg har stor forståelse for at kriminelle miljøer har behov for betalingssystemer utenfor kontroll og innsyn. En som driver med narkotikasmugling og salg i stor stil vil nok helst slippe å drasse på store sekker fulle av sedler. Trenger man en leiemorder i ny og ne eller skal drive med hvitvasking eller lyssky spekulasjoner er det nok også stort behov for systemer uten innsyn og kontroll.

Hvis myndighetene synes disse aktivitetene er så viktige må det kunne lages ordninger som ikke bruker så vanvittig store mengder av den dyrebare vannkrafta. Etter at Kina innførte totalt forbud mot kryptovaluta i løpet av 2021 er behovet langt større enn den samla vannkraftproduksjonen i Norge.

Så kommer Tik Tok. Det skal bygges et svært anlegg i Hamar-området. Og det skal bruke strøm. Grønn norsk vannkraft. Der skal det brukes 1,2 milliarder kilowattimer i året. Det tilsvarer produksjonen fra to Alta-kraftverk. Da blir det ikke nok strøm til de som vil produsere granater til Ukraina. Eller til annen industri i det hele tatt.

Spørsmålet er; Hva er egentlig Tik Tok? Er det en troskyldig app som er laget for at de små pikene kan holdes engasjert med kattebilder og små dansevideoer hele dagen slik at de ikke finner på noen gal eller umoralsk adferd? Eller er hensikten at Kina skal føre etterretning og samle inn opplysninger om Europa sine innbyggere. Blir dette egentlig et Kinesisk spionsenter for overvåking av Europa? Det bedyres at alle data er i trygge hender og det må man vel stole på. Disse velfriserte guttene i sine Armani-dresser kan neppe være løpegutter for en fremmed makt. Spioner ser ikke slik ut.

Men jeg ser at ikke alle føler seg like trygge. Både i Regjering og Storting og rundt om i fylker og kommuner tas det grep for at Tik Tok ikke skal installeres på politikernes og de ansattes telefoner av frykt for kinesisk spionasje. Det samme skjer i mange andre land.

Uansett, det blir en merkelig prioritering av den norske vannkrafta når krypto og Tik Tok kommer først i rekka.