Anfinn Myrvang

Først ut i julas serie "Glimt fra arkivet" finner vi Anfinn Myrvangs reportasje fra mai 2012. Her følger vi daværende ordfører Per Swensen på hans guidede tur i sitt rike; Bolga.

I år  har øya stått i fare for å bli rammet av den kommunale sparekniven, men klarte å sikre flertall for å beholde både skolen og svømmebassenget. Det er derfor artig å kunne dele dette hyggelige tilbakeblikket i tekst og bilder med våre lesere:

Årets ordførertur gikk Bolga rundt. Det bare måtte bli den ruta, etter som Per Swensen gjerne ville vise frem sitt egentlige rike.

Den som gikk glipp av anekdotene, skildringene, mytene, geologien, historien – ja, han kan bare angre på at han ikke ble med på rundturen. Det er en reinhekla fornøyelse å høre Per Swensen fortelle løst og fast om øya og om menneskene som i en forgangen tid befolket øyriket – Bolga og Bolgværet. En tur får dobbel verdi når den krydres og opplyses med historie.

i-pers-rike02

Anekdoter og bålkaffe Tjue stykker fotfulgte guide Per - fra kaia, gjennom Bolgbørra, ned til fjæra på nordsiden av øya og videre mot Klippfiskbergan og tilbake til utgangspunktet – med innlagte fortellerpauser. På den idylliske rasteplassen ved Klippfiskbergan ventet Marit Swensen med nykokt bålkaffe og kakebord.

Visste du f.eks. at det for vel 100 år siden, da det levde bare et ti-talls personer i Glomen, bodde rundt 500 mennesker i Bolga og omliggende vær? Datidens befolkningspress var egentlig å finne i Bolgaområdet. Eller at selve Bolga var aldeles skogløs og naken på grunn av beitepress og behov for brensel? Rundt 1890 foreslo derfor befolkningen på øya å frede eineren som sto i fare for å bli helt utryddet. Vi fikk da også høre om mannen som en mørk høstkveld lurte seg opp i fjellsiden for å hente en av de ytterst få - og fredede - einerne som var igjen og om hans sørgelig skjebne som «einertjyv».

Levende historie En tur gjennom Bolgbørra er et kapittel for seg. Hullet i Torghatten er viden kjent, men hullet i Bolgfjellet er minst like spektakulært. Etter å ha klatret opp ravinen og gått rett inn i fjellet, kommer du ut igjen mot et vidt og åpent rundskue mot hav og øyer. Bolgbørra ligger rundt 80 meter over havet og hullet ble for tusenvis av år siden vasket ut av havet. Det forteller oss også noe om landhevingen etter siste istid.

Per Swensen fortalte sine turfeller om gravhauger og funn av bronsesmykke, om østers og hval-rygghvirvel fra rundt år 800 e.Kr som han fant da han grov ut silotomta på gården sin, om kildespring og utmarkslått, om livet og slitet på klippfiskbergene - og mye, mye mer.

Når turfolket så i tillegg fikk omvisning på det splitter nye rorbuanlegget og tid til kaffe og kaker på kroa, må konklusjonen bli: en innholdsrik og trivelig dag i ordfører Swensens rike.