Det var bestefaren til Einar Helge Meløysund som i sin tid satte opp bryggehuset, og senere kai. Brygga ble allerede da hetende «Martinbrygga».

Brygga ble satt opp da Martin flyttet fra Skjerpa i Meløysundet, til Grønøy. Grønøy ble da utgangspunktet for etableringen av familiens fiskebåter. Hver av brødrene fikk etter hvert hver sin brygge, og hadde sitt utgangspunkt for fiske fra Grønøy.

Øya ble et mer sentralt sted for familien og hadde i tillegg butikk og andre viktige tilbud. Senere kom det også bruforbindelse slik at kommunikasjonen til fastlandet ble adskillig bedre.

Denne lørdagen fant vi Elise og Dina Meløysund travelt opptatt bak disken. I tillegg til servering.

Fra bestefar

Brygga ble etter hvert liggende ubrukt, til Einar Helge kjøpte den, mens bestefaren ennå levde.

Etter det ble brygga satt i stand og tatt vare på. Einar Helge begynte da å se seg om etter «gamle» ting som han kunne ha på bryggeloftet. Men, det ble fort for lite plass, så da ble det utvidelse som ga plass til enda flere samlingsobjekter. I mange disker og skap finner en innholdet intakt, slik det var da de fungerte som innredning i forskjellige butikker.

«Martinbrygga» har fått en ny fasade, der det blant annet henger et gammelt skilt fra Freia sjokolade.

Innredning fra butikk

Det første som ble tatt inn var innredningen som sto i den gamle butikken på Grønøy. Innredning er laget rundt 1898, av en lokal mann på øya. Disken har Helge Meløy sund fått som gave.

Siden kom det inn en kjøpmannsdisk fra en butikk på Reipå, en glassmonter fra Holandsfjord og innredning fra en butikk i Trondheim. I tillegg til ting som er hentet rundt om i landet på loppemarked, auksjoner og på internett.

Foto 5 Familien Birkelund hadde tatt turen fra Bjærangen for å oppleve «Martinbrygga». Fra venstre: Gunvald, Tanita, Åge-Richard, Lars og Liv.

Lokale ting

- Dette har økt litt etter litt etter hvert som årene har gått, så til slutt måtte jeg gjøre noe med det jeg hadde skaffet til veie. Da tenkte jeg på at dette kunne være for familie, venner og Grønøys befolkning. Vi er jo rundt tretti Meløysundere på øya. Det jeg er mest glad i av ting jeg har samle,t er det som kommer fra Grønøy. Det er artig å kunne ta vare på ting som er brukt lokalt, sier Einar Helge til Kulingen. Som opplever at også den øvrige befolkningen i Meløy viser interesse for samlingen på «Martinbrygga».

Kafé og museum

For å gjøre besøket på brygga hyggelig for folk har han, og familien ellers, åpnet kafé på bryggeloftet. Da Kulingen besøkte «Martinbrygga» sist lørdag strømmet det inn gjester.

Som foruten om kaffe og kaker også koste seg i møtet med mange spennende gjenstander. Gjenstander som i hvert fall den eldre garde nok kjenner igjen. For de yngre er det nok også spennende, her får de et viktig innblikk i hva folk hadde tilgjengelig i dagliglivet i en ikke altfor fjern fortid.

- Det er bare synd at vi ikke kan ha regulære åpningstider. Jeg er jo som kjent fisker, som betyr at jeg er borte fra Grønøy i perioder. Da er det vanskelig å holde faste åpningstider, men så snart jeg er hjemme annonserer jeg på Facebook når jeg har åpent, sier Einar Helge til slutt.