Jeg kunne selvsagt si at jeg gjør det for å spare storsamfunnet. For det er jo et faktum at når jeg og veldig mange ikke tar grep, så koster det felleskassa gigantbeløp. Så, en dag er vi sikkert der at storsamfunnet bøtelegger sine innbyggere for å la være.

Men, det er nok ikke for å være pliktoppfyllende at jeg gjør det. Det er mer for egen del, og fordi jeg må. Jeg har begynt å reparere. Foreløpig må ingen deler byttes ut, men slitasjen er åpenbar, i alle etasjer. Kroppen. Jeg har vært for snill mot den i for mange år – nå begynner den å bli slem mot meg.

Joda, dette har jeg til felles med…..alle, faktisk, når vi ser litt stort på det. Jeg svekkes fysisk med årene, helt til jeg dauer av det. Og siden knirkingen er kommet for å bli og sikkert er reneste larmen om noen år, er det helt klart et alternativ å gi seg over. La forfallet overta, slippe fluene og marken til, skjønner?

Men. Så skal man jo kunne brukes til noe mens man venter. Man skal utføre sitt arbeid på anstendig vis, og klare å være noe mer enn bare gnelder for sine nære og nærmeste. Og med årene kommer ikke dette av seg selv, hører du. Forfallet av for mye god mat, god drikke og deilig stillesitting – det har en pris. En helt tilfeldig valgt person, altså meg, kan komme til å oppdage at man selv…..koster mer enn man smaker, so to speak. Og idet man oppdager det, har gjerne de fleste rundt sett det for lenge siden.

Nå er det jo sånn at jeg egentlig ikke har lyst til å koste mer enn jeg smaker. For noen. Så jeg har begynt litt sånn forsiktig. Noen øvelser for knirkingen, ikke noe voldsomme greier – litt strekking og pushing og svetting. Men så klarer jeg kanskje å smitte både kroppen og vettet. Sånn at det selvpåførte forfallet i alle etasjene kan få litt mer motstand de neste årene.

Om vi en dag får se bøter fra storsamfunnet for å la oss selv forfalle fysisk og psykisk? Neppe, men ikke fordi storsamfunnet nekter seg slikt. Mest på grunn av penga. Du vet: vårt forfall finansierer jo tusenvis av fysioterapeuter, kiropraktorer, personlige trenere, psykologer og avvenningsterapeuter. Som igjen pøser milliarder i skatt inn til….storsamfunnet. Så eget forfall blir neppe straffbart med det første. Til det er det for lønnsomt.