Anfinn Myrvang

Du kan få nærkontakt med både ulv, ørn og moskus om du legger spaserturen innom turveien til Dyrneset på Nordtun HelseRehab. Men disse representantene – og mange flere - fra vår nordiske fauna er ganske så fredsommelig, etter som de befinner seg på store fotografier.

Kommer deg i møte - Vi ønsker å få kunst ut til folket, der folk ferdes. Disse bildene skal være en nytelse som det er lett å nå, sier Grete Stenersen ved Kulturkontoret.- Går du her, blir du møtt av Ola Loe sine fantastiske bilder, og på den måten blir du møtt av kunst uten nødvendigvis måtte oppsøke den.  Du kan både berikes, føle stolthet, få en estetisk nytelse og kjenne på trivsel når kunsten kommer deg i møte på denne måten.Kulturkontoret har tidligere gjort lignende kunststunt, bl.a. med dekorasjonene av trafokiosker rundt om i kommunen og Thomas Klevens sine bilder som finnes på Glomfjordfjellet.- Vi jobber hele tiden med slike tiltak, og vi har flere på lur, forteller Grete, uten å røpe hva neste prosjekt blir.

Også kunst er folkehelse Sverre Monsen, som til daglig er sjef på Nordtun, mener at dette kunstprosjektet også er et viktig bidrag til folkehelsa.

- Kultur er også folkehelse. Og på Nordtun ser vi det som viktig om vi kan bidra til den vanlige meløyfjærings helse. Et slikt prosjekt, som å plassere kunst ute i naturen, får folk ut på tur. Derfor er det ekstra artig at vi kunne åpne denne kunstløypa nettopp i folkehelseuka. Hvert enkelt bilde skal få en QR-kode, slik at folk selv kan hente inn informasjon på sin mobiltelefon om det enkelte naturbilde. Og viktig: Bildene på Dyrneset blir stående her på ubestemt tid – forhåpentligvis lenge.

Utendørs trivselstiltak Det hører med til historien at i underkant av 200 mennesker møtte frem til åpningen. Smektende høstsol danderte opplegget ute på Dyrneset, det samme gjorde uteserveringen midt i ”galleriet”.  Og både unger i Vall barnehage og elever fra Enga skole fikk være med, når Ola Loe guidet tilskuerflokken gjennom historiene bak bildene langs den mye brukte turveien.

Nordtun HelseRehab har for øvrig gjort mye for å anlegge utendørs trivselstiltak, både for sine egne pasienter og for bygdefolket. Her finner du både treningspark, asfalterte turveier og konsertarena. Siste skudd på trivselstreet er altså utendørs kunst.