Einar Arthur Kilvik, Førstekandidat Meløy KrF

Da vil jeg bruke tiden til å nyte stillheten og naturen sammen med mine nærmeste, noe som også inkluderer fri fra politisk aktivitet. I forkant av ferien vil jeg derfor si noen ord om meg og Meløy KrF.

Jeg står som førstekandidat i Meløy KrF til kommunevalget i år. Da valgkomiteen spurte meg om å stille, måtte jeg i tenkeboksen en lang stund. Jeg var usikker på om jeg ville si ja, fordi hos meg kommer nærmeste familie, venner, egen helse og jobb foran alt annet. Mye av min kapasitet i hverdagen går til en energikrevende jobb. Et av spørsmålene jeg stilte meg var derfor; «Ville jeg ha nok tid og overskudd til politisk verv?». Jeg var i sterk tvil. Kjærligheten til kommunen min, Meløy, fikk meg likevel til å si ja til denne 4-års perioden. Jeg er oppriktig glad i Meløy. Slekten min er fra Kilvik og Halsosa, og disse plassene betyr mye for meg. Jeg elsker bygda mi der jeg bor, Engavågen.

Kjærligheten til kommunen min, Meløy, fikk meg likevel til å si ja til denne 4-års perioden. Einar Arthur Kilvik

Her er en rik skjærgård med blant annet Grønøy og Åmøy like i nærheten. I tillegg har vi så vakre, alpine fjelltopper i kommunen vår, med Svartisplatået som ruver i det fjerne, og naturskjønne Glomfjellet. Vi har til og med to nasjonalparker i vår kommune; Làhko nasjonalpark og Saltfjellet og Svartisen nasjonalpark. Tenk på det! Akkurat det gjør meg ekstra stolt over vår kommune. Jeg er ingen bygutt. Jeg er en ekte bygdegutt. Litt sjenert, stille og gjør ikke så mye ut av meg. Jeg trives på landet i stillhet med vakker natur rundt meg. Her i Meløy ønsker jeg å bo. Jeg kjente derfor innerst inne at jeg ville forsøke å få inn mine hjertesaker i Meløy KrF og være med å bidra slik at Meløy fortsatt kan være en god plass å leve.

Tre av mine hjertesaker er helse, natur og samferdsel. Jeg er veldig glad i den vakre naturen vi har i Meløy, og den ønsker jeg vi skal forvalte godt og ikke bygge ned. Her vil Meløy Krf være en stemme for naturen. Derfor sier vi blant annet nei til vindkraft fordi klimaet ikke kan reddes med å ødelegge naturen.

Samferdsel har jeg fra barnsben av vært opptatt av. Min onkel, Bjarne P. Kilvik, som var vara ordfører for Meløy Krf, oppnådde mye med samferdsel (blant annet veien mellom Engavågen og Grønøy). For meg er god samferdsel viktig for at vi skal klare å opprettholde bosetningen på øyene våre; Meløya, Bolga og Støtt. Rutene for ferge og hurtigbåtene må opprettholdes, og vi trenger nye ferger og stor nok beredskapsferge i sambandet Forøya – Ågskardet. Dette er fylkespolitikk, men Meløy kommune kan tverrpolitisk være tydelige ovenfor fylket om kommunen sine behov og krav. I tillegg er tverrtunell på strekningen Bjærangen – Storvik viktig for å knyte sørbygda og nordbygda nærmere hverandre. Meløy KrF vil derfor fronte tverrtunellen. På sikt ønsker også Meløy KrF å få en fergefri Fv.17 sørover i retning Mo i Rana, noe som blant annet vil være viktig for næringslivet.

For meg er god samferdsel viktig for at vi skal klare å opprettholde bosetningen på øyene våre; Meløya, Bolga og Støtt. Einar Arthur Kilvik

Men personlige ting har forandret seg mye siden jeg sa ja til å stå på valglisten for Meløy KrF. Jeg og Hanne Marte er så heldige at vi venter barn. Vi har smertelig erfart at ting ikke trenger å gå bra, men vi ber til Gud om at vi denne gangen skal få møte og leve sammen med barnet. I den forbindelsen ønsker jeg å være ærlig med dere velgere. KrF sitt slagord er «tid til det viktigste». Tid til det viktigste er for meg å få være sammen med Hanne Marte og følge opp vårt kommende barn. Dette er noe jeg har drømt om lenge, og jeg kjenner nå at mye tid på politiske verv kommer langt bak dette. Jeg kan derfor allerede nå si at jeg ikke er noen ordførerkandidat, og at en eventuell fast plass i kommunestyret vil være mer enn nok politisk verv for meg.

Hvis du skulle ønske at jeg ville ofre mer tid på politikken og ønsker en representant fra KrF med mer tid og overskudd til politisk arbeid, så har Meløy KrF gode representanter på valglisten. Har du dermed ønske om å få inn noen av de andre øverste kandidatene, så er det bare å gi dem en personstemme. Jeg har ingen prestisje med å få komme inn i kommunestyret. Uansett hvem som eventuelt kommer inn i kommunestyret fra Meløy KrF, så ligger partiprogrammet vårt fast.

Jeg synes vi i Meløy KrF har et godt partiprogram hvor familie/oppvekst og helse/omsorg frontes sterkt. For Meløy KrF er skole- og helsetilbudet viktigst. Vi ønsker å opprettholde nærskolene i bygdene våre. I tillegg til at barneskole i sin bygd skaper trygghet for barnefamilier, er det også viktig for bolysten. Meløy KrF ønsker også å opprettholde dagens antall sykehjemsplasser på Vall og Ørnes, og på sikt øke antall plasser. Er det en ting som er 100 % sikkert i kommunen vår, så er det at vi blir stadig flere eldre. Da må Meløy kommune være i forkant og allerede nå planlegge for enda flere sykehjemsplasser. Nærhet til lege er viktig, og dagens legekontor i sør og nord må bestå. Dette er noe av det som står på partiprogrammet vårt. Vil du lese hele Meløy KrF sitt partiprogram så finner du det på Meløy KrF sin Facebookside, eller du kan få programmet i handa på en valgstand i forkant av valget.

Nærhet til lege er viktig, og dagens legekontor i sør og nord må bestå. Einar Arthur Kilvik

Det siste året har det vært mye snakk om Meløy kommune sin dårlige økonomi, og at det må spares flere titalls millioner. Vi kan rive oss i håret og gremmes over de svære investeringene som er blitt utført i løpet av de siste årene. Men gjort er gjort, det får vi dessverre ikke spolt tilbake. For meg personlig skaper den økonomiske situasjonen til Meløy kommune et politisk dilemma for Meløy KrF. Jeg har de siste månedene tenkt mye på hva Meløy KrF bør gjøre etter valget.

Den 4-års perioden som nå går mot slutten har vist meg at det er svært vanskelig å være et lite parti i en stor posisjonskoalisjon. Meløy KrF er et lite parti med en representant i kommunestyret i dag, og forhåpentligvis klarer vi å få inn en representant også i kommende 4-årsperiode.

I nåværende periode har Randi Næss gjort en meget god jobb med å representere Meløy KrF, men jeg ser at det ikke har vært lett. Som et lite parti blir du raskt overkjørt og usynlig. Jeg kjenner på kroppen min at jeg ikke ønsker å ta med Meløy KrF inn i en flertallsgruppe som vil vedta nedleggelser i skole og helsetilbudet. Hvis Meløy KrF gjør det, så må partiet bryte sine valgløfter. Og det går helt på tvers av min motivasjon for å engasjere meg politisk.

Med bakgrunn i dette har jeg derfor informert styret om at jeg ønsker at Meløy KrF skal sitte i opposisjon etter valget hvis det er jeg som blir innvalgt i kommunestyret. Da kan Meløy KrF samarbeide konstruktivt med posisjonen der det lar seg gjøre, og være en vaktbikkje der det trengs. Jeg må være helt ærlig på at Meløy KrF ikke har svarene på hvordan Meløy kommune skal få hjulene til å gå rundt økonomisk. Men hvis det skulle være et parti som har ei løsning på hvordan vi skal klare å opprettholde alle skolene, sykehjemmene og legekontorene, så tenker jeg at Meløy KrF kan være åpne for å vurdere samarbeid.

Dette var mine personlige refleksjoner. God sommer og godt valg.