Når hun endelig er blitt fastboende på Vakkerøya, vil hun aldri dra derfra igjen. Og nå skal den vises fram for hele verden, den fantastiske stranda. Og hva som gjør Gildeskåls største øy til noe helt spesielt.

- Målet vårt er å overgå SALT, dra enda flere folk hit. Og med de artistene vi har på plass i år, tror jeg vi skal klare det!

- Og etter hvert: en bedrift med helårsdrift og flere arbeidsplasser.

Hun snakker engasjert og målbevisst, Hege Thomesen (40). Om Sandvika, om Langsanden og den nye festivalen, og om den fantastiske og helt spesielle øya hun bor på.

- Det er så deilig å kunne være seg selv uten å tenke på om sminken er den rette, eller skoene. Være seg selv, gjøre det man liker. Dette tror jeg mange av innbyggerne på Sandhornøya klarer, og her ser jeg for meg at jeg blir så lenge jeg lever!

Vil ha flere Spørsmålet mitt var noe sånt som: ‘Hva er det egentlig med Sandhornøya, Hege?’. Og hun er innflytteren som på kort tid er blitt et kjent fjes for de 340 som bor der. Med på mye, og mer skal det bli.

- Ja, det er artig å være med, få ting til å fungere, skape mer. Jeg vil at flere skal se hvor nydelig vi har det, og få flere familier til å flytte hit.

For nå er dette blitt hennes nye rike, Tverlandet-jenta. Den største øya i Gildeskål, den 43. største i landet. Eksotisk og utilgjengelig, på en måte, samtidig som den er nær byen og har folk som ønsker deg velkommen. Og det er ikke bare Sandhornet som gjør øya til et blikkfang. Det kan virke som de har noe spesielt, de som søker seg hit.

- Det er fantastisk mange spennende folk som bor her, det stemmer. Vi kaller den Vakkerøya – her er det spesielle folk og spesielle hus. Ting skal ikke være firkantet, de skal være naturlig, men gjerne rope til omverdenen. Se bare hva man har fått til på Fleinvær!

Ikke SALT, nei Et møte med Hege Thomesen er helt på sin plass nå når mai kom og telen gikk. Hun har nemlig bestemt seg for blomstring. Både i privat hage og familie, og i alt hun nå engasjerer seg i av bedrifter og aktiviteter. Med base i Sandvika, bygda i nordenden av regionens mest spektakulære sandstrand.

- Nei, vi er ikke inspirert av SALT. Selv om det fortsatt dreier seg om Langsanden, er vi noe helt annet, forsikrer hun.

Hege er styreleder i Langsanden AS, etablert på denne tiden i fjor og med fire lokale eiere og Ivar Nordnes som daglig leder. De jobber hardt for å utnytte videre den internasjonale kjendis-statusen som kunstprosjektet SALT gav øya – ikke minst den 150 meter lange fiskehjellen som både reiste seg og raste sammen i 2014.

- Noen ville før eller senere ha gjort en satsing her, dét er jeg ikke i tvil om. Vi mener det er viktig at satsingen gjøres av lokale, og nå har vi spennende planer for både den årlige Langsanden-festivalen og senere helårsdrift innen reiseliv, forklarer hun.

Glad i forskjeller Oppvokst på Tverlandet, videregående inne i byen, fem år i Oslo-området. Så var det i 2002 at hun var tilbake i Bodø, Hege Thomesen.  Spennende utdanning til siviløkonom, spennende jobber i Bodø. Men…den var som en magnet, øya sør i horisonten, både på henne og mannen  Einar. Han er oppvokst i lille Sandvika, og der brukte de all fritid. Hege sa opp som logistikksjef i Tools Løvold og lot seg i 2015 ansette i mini-firmaet Din Kontortjeneste i Gildeskål. Dette firmaet kjøpte hun etter hvert fra Silje Nordgård, og driver det fortsatt fra kontorstedet i Sandhornøy Havnegård på Våg. Men er også aktiv i utviklingen av Gildefjell AS, Salten Seafood AS, nyetablerte Solbakken Mat og bensin AS på Nygårdsjøen og nå i vår et selskap under stiftelse som skal kjøpe og drive Gildeskåls første reketråler.

- Jeg er litt lærer på skolen her ute, også. Det viktigste jeg forsøker å lære ungene er å være glad i forskjeller. At vi kler oss forskjellig og ser ut forskjellig og er forskjellig, og at du selv skal gjør det du liker, ikke det alle andre gjør eller andre vil du skal gjøre!

Hege Thomesen (40) Bor i Sandvika på Sandhornøy sammen med mannen Einar André Thomesen (38) og deres tre barn William (13) og tvillingene Adrian og Victoria (8). Daglig leder i Din Kontortjeneste AS og arbeidende styreleder i det nye selskapet Langsanden AS.