Helge Seim og Gøril Pedersen med hjelpere byr i år på en real dose 50-talls stemning på Ørnes handelsted.

- Jeg gleder meg til å gjøre noe helt nytt, smiler konservator Helge Seim.

Gamle filmplakater funnet i vegger på et rivningsklart hus i Ørnes, er foranledningen til 50-talls temaet som skal prege kafédriften til handelsstedet i sommer.

- Perioden vil forme driften, både når det gjelder maten som serveres og klærne vi skal ha på oss.

Bare å velge Omgivelsen er kjente og kjære. Handelsstedet, med en historie som strekker seg helt tilbake til 1700-tallet, åpner snart dørene for det som vel må kunne beskrives som høysesong. Hovedhuset, Gammelbakeriet og Smia, her er det muligheter dagstøtt for å ta en tur innom. Enten det er for å bivåne utstillingene eller bare for å ta en kopp kaffe med søtt følge enten innendørs eller i den koselige hagen utenfor.

Idyllisk: 19. juni åpnes dørene her på lØrnes handelssted. Foto: Heidi Steiro

Idyllisk: 19. juni åpnes dørene her på lØrnes handelssted. Foto: Heidi Steiro

- I Hovedhusets første etasje skal vi henge opp de gamle filmplakatene, pent innrammet. Dette som en litt artig kuriositet vi ønsker at folk skal synes det er morsomt å ta en titt på. Uten at det skal koste noe, understreker Helge.

I hovedhusets andre etasje åpnet ble det i fjor åpnet en utstilling om Ørnes handelssted. I år blir denne utvidet med elementer som setter handelsstedet inn i samfunnsutviklingen som skjedde i Meløy mellom 1900-1950.

- I Bakeriet finner vi utstillingen fra Operasjon Muskedunder, i år er det 75 år siden sabotasjeaksjonen fant sted. Dette skal markeres til høsten.

Plakatene var vindsperre Selve åpningsdagen, 19. juni, håper Helge at mange skal finne veien til Ørnes.

- Det blir kulturelle innslag, i tillegg skal jeg fortelle litt om filmplakatene, for historien rundt er litt morsom, mener Helge og beretter at de opprinnelig var brukt som vindsperre i en yttervegg.

Det er ikke bare på Ørnes man finner et snev av fordums tid, også på Øde skal Nordlandsmuseet ha åpent for besøkende ukentlig, nærmere bestemt hver søndag.

10

- I år som forrige sommer arrangerer vi utelekedag for barna. Dette skjer en onsdag, så vi oppfordrer alle til å sjekke programmet. Det skjer mye spennende hos oss denne sesongen!