- Jeg har vært vant til å være mye hjemmefra, og 100% dedikert til jobben i arbeidsuka. En vane jeg ikke klarte å legge fra meg da jeg kom til ny jobb i Sjøfossen. Likevel ble det mye mer fritid enn jeg var vant med, og jeg engasjerte meg som fotballtrener, ble med i FAU og diverse andre ting. I tillegg ble det både utvalgsmøter og styrearbeid, sier han.

Bedriftsutvikleren I dag er han daglig leder for de to bedriftene han startet etter tiden i Sjøfossen Energi. Områdesikring AS og Trasé AS, driver henholdsvis med sikring av bygg- og anleggsplasser og framføring av kabler og linjer. Trasé har nå en omsetning på nesten 100 millioner, 10 fast ansatte og rundt 10 innleide personer, med lager og base i Bodø. Og han har fortsatt ambisjoner om å vokse og starte nye ting.

- Jeg håper at bedriften skal utvikle seg til å stå på egne ben, og at vi skal få til en avdeling med base her på Sørfinnset etter hvert. Da kan jeg overlate driften til andre, slik at jeg kan sette i gang nye prosjekter, sier han.

- Så du er en slags glødeplugg?

- Ja, jeg liker å starte prosjekter. Jeg går inn i ting med høy intensitet, men når målet er nådd føles det helt greit å trekke seg litt tilbake. Da kan andre overta den daglige driften, smiler han.

Jeg liker å starte prosjekter. Jeg går inn i ting med høy intensitet, men når målet er nådd føles det helt greit å trekke seg litt tilbake. Da kan andre overta den daglige driften. Jøran Knudsen

Pendleren

Jøran ble utdannet tømrer i 1989, men midt i finanskrisen ble han stående uten læreplass, og tok heller jobb i Nordland Betongsageservice i Meløy. Deretter ble det fagskolestudier innen bygg og anlegg, før han senere har tatt stadig nye kurs og studier ved siden av de ulike jobbene. Da han fikk tilbud om jobb i teknisk etat i Meløy kommune, tok han ikke sjansen på å takke ja.

- Jeg så for meg at det ville bli vanskelig å komme seg videre i det private næringsliv, etter papirjobb i offentlig forvaltning, ler han.Dermed fortsatte pendlerlivet, først som byggeleder for Selmer i Bodø i mange år, før han gikk til Mesta for å jobbe med sitt eget fagfelt som leder på store anlegg.

- Mesta hadde hovedkontor i Trondheim, med lang avstand mellom ledelse og de som jobbet på anlegget, på alle vis. Jeg ledet mange prosjekter i Nord-Norge, og hadde arbeidsuker hvor jeg var både i Tromsø, Narvik, Bolga og Mosjøen. Det ble så mye reising at jeg holdt på å stupe. Men jeg likte de faglige utfordringene og de mange spennende, kompliserte prosjektene, sier han.

- Du vurderte aldri å flytte dit arbeidet var?

- Joda. Da vi bodde på Inndyr vurderte vi å flytte til Meløy, senere vurderte vi å flytte til Trondheim hvor jeg studerte. Og midt oppe i dette kom vi over et trivelig hus her på Sørfinnset, som vi flyttet inn i mens vi bestemte oss for hvor vi skulle flytte, ler han. - Senere har vi også vurdert å flytte til byen, og har til og med vært på visninger, så det har vært nære på noen ganger. Men nå tror jeg at vi blir værende på Sørfinnset. Vi er herfra begge to, og trives veldig godt her.

Hjem igjen Etter mange år som anleggsleder i Selmer og Mesta, ble han ‘kalt hjem’ til Gildeskål, i form av et jobbtilbud fra Sjøfossen Energi.

- Jeg skulle bli avdelingsleder for montøravdelingen. En avdeling som ennå ikke fantes, men oppgaven var å omstrukturere bedriften og forberede den for salg. Et helt nytt fag, men det ga meg mulighet til å jobbe hjemme, og få et mer normalt liv. Det var da jeg fikk mulighet til å være med på det barna drev med. Jeg ble fotballtrener for egne og andres unger i Splint, og har fulgt dem helt til for et par år siden. I tillegg ble jeg ivrig ski-pappa og tilbragte mange timer inne på Sundsfjordfjellet, i sludd og mørke og hakket tenner mens jeg har heiet fram ungene, ler han. - Det var veldig givende, og jeg synes det var veldig artig å stille opp, bli kjent med dem og delta på ting sammen med barn og unge. Dette er noe de aller fleste burde erfare, smiler han.

Jeg så for meg at det ville bli vanskelig å komme seg videre i det private næringsliv, etter papirjobb i offentlig forvaltning. Jøran Knudsen

Politikeren

Jøran har også vært folkevalgt med en periode i kommunestyret for Ap, og sitter nå som vara for Høyre i Gildeskål.

- Har du lett for å si ja til ting?

- Ja, men nei. Når jeg først sier ja til noe, prøver jeg å gjøre det skikkelig. Det krever at man setter seg inn i ting, og tar oppgaven på alvor. Derfor har jeg også vært flink til å si nei til enkelte ting, hvor jeg har følt at jeg ikke har hatt tid, interesse eller engasjement.

- Så ditt politiske engasjement, er borte nå?

- Ja. I alle fall for en periode. Men jeg savner en mer helhetlig næringspolitikk i kommunen, hvor man også ser næringene utenom fiske, oppdrett og kraft. Salget av Sjøfossen ga kommunen en kortsiktig gevinst, men mange trygge arbeidsplasser og store langsiktige inntekter forsvant ut av kommunen. De må dessuten bli flinkere til å dele opp kommunale oppdrag, slik at lokalt næringsliv kan være med som leverandør. Det ligger god samfunnsøkonomi i å styrke lokalt næringsliv, lokale arbeidsplasser og lokal kjøpekraft…

- Du høres ikke helt uengasjert ut …

- Vel, jeg kjenner jo at engasjementet velter ut av meg når jeg får snakke om slike ting. Kanskje får jeg en gang mulighet til å gjøre noe med dette også, ler han.

- Har du tid til egne hobbyer?

- Jeg er på elgjakt en gang i året. Vi er en fast gjeng som har jaktet sammen i 15 år. Da drar vi inn på fjellet og bor i en koie.

- Da slår du av telefonen?

- Nei, hehe… Jeg er alltid tilgjengelig. Jeg har sittet under en fjellduk på jakta og deltatt i styremøter, eller vært i salgsmøter på telefon fra ferie i Mexico. Men jeg klarer å koble av, selv om jeg er tilgjengelig, smiler han. Jøran Knudsen (46)

Samfunnsengasjert bedriftsleder og gründer fra Sørfinnset, hvor han bor sammen med Tove Gjelseth (44). Sammen har de barna Therese (24), Adrian (22) og Markus (17).