-Det MÅ da gå an å ha det arti’, uten å drekk?

Slik promoterte tiendeklassingene ved Ørnes skole årets store konserthappening - som ble en stor suksess!

Rocket med: Skei og PT, DJ Jomindo, Virkelig og her, Cir.Cuz rocket ungdommen, som både dansa, hoppa og sang med på de kjente låtene. Foto: Anne Mette Meidelsen

Rocket med: Skei og PT, DJ Jomindo, Virkelig og her, Cir.Cuz rocket ungdommen, som både dansa, hoppa og sang med på de kjente låtene. Alle foto: Anne Mette Meidelsen

Av Ungdatatallene for 2015 går det fram at 19 prosent av meløyungdommen i alderen 13 – 16 har drukket seg tydelig berusa det siste året. Som et eksempel har det for avgangselevene i nordbygda vært en tradisjon å avslutte ti års skolegang med en elevstyrt fest, der mange har følt seg presset til å innta alkohol. «Stia-festen» har i mange år vært et begrep blant ungdommen, og for svært mange deres første, ublide møte med rusen. Politiet har gjentatte ganger uttrykt sterk bekymring for disse sammenkomstene, der foreldre gjerne ikke har ant hva som foregår.

En ny tradisjon skapt?

I Meløy er det over 30 år siden storsatsinga «Rock mot Rus», med flere kjente band og artister på scenen inne i Yaras fjellhall. Sist helg ble kanskje spiren til en ny tradisjon lagt, med konserten som samlet 233 ungdommer i alderen 14 – 19 år i Meløy kulturhus. Det rusfrie arrangementet, initiert av ungdommen selv, godt støttet opp av FAU, Meløy ungdomsråd og Meløy kommune – ble et sterkt bevis: For ungdom kan nemlig ta styringa sjøl, for supre fellesskapsopplevelser uten rusmidler i bildet. Tiendeklasseelevene på Ørnes hadde gjort en solid jobb, både med å skaffe midler og promotere konserten, som var åpen for all ungdom i distriktet. Så fikk de også egen vip-inngang til konsertområdet, og gratisbillett til konserten, som for øvrig var et lavterskeltilbud, med lave priser og god tilrettelegging.

Alternativ fest: Disse avgangselevene valgte fikk en rusfri feiring av sine ti år i grunnskolen sist fredag.

Alternativ fest: Disse avgangselevene valgte fikk en rusfri feiring av sine ti år i grunnskolen sist fredag.

Alt stemte

Tre profilerte band og en DJ rocket ungdommen fra scenen fredag kveld. I tillegg foregikk actionfylt bruskasseklatring fra kran utenfor, og gratis hairstyling inne. Begge gratistilbud til ungdommen, velvillig sponset av lokalt næringsliv. At været snudde akkurat denne fredagen, ble en ekstrabonus. Det virket som om det meste la seg til rette for arrangementet som hadde et totalbudsjett på 400.000 kroner, inkludert den massive dugnadsinnsatsen som ble gjort.

- Vi har ikke hatt noen utfordringer så langt, dette går så langt akkurat som planlagt, sa to av primus motorene bak arrangementet, elevrådsleder og MUR-medlem Krister Lorentsen (15) og Kjersti Gjøviken fra FAU Ørnes skole.

De var godslitne etter en lang dag med forberedelser, men svært tilfredse med å se at arrangementet slo an. At en rusfri ungdomskonsert kan bli en tradisjon i Meløy, er de sikre på.

- Må gjentas: Kjersti Gjøviken fra FAU og elevrådsleder Krister Lorentsen fra Ørnes skole var svært fornøyde med den rusfrie ungdomskonserten.

- Må gjentas: Kjersti Gjøviken fra FAU og elevrådsleder Krister Lorentsen fra Ørnes skole var svært fornøyde med den rusfrie ungdomskonserten.

Massiv giverglede

Vel kunne enda flere ungdommer funnet veien til Glomfjord. Og kanskje hadde det vært nok med to eller toppen tre band. Alt i alt ble det likevel en kanonkveld for de unge, hvis mange hadde sin første ordentlige livekonsert-opplevelse inne i samfunnshallen.

Å hente inn populære og kjente artistnavn koster, det samme gjør lyd- og lysrigg og gratis buss til ungdommene. 172.000 kroner ble i forkant samlet inn i rene penger, takket være 16 bedrifter og frivillige organisasjoner. I tillegg kom tett på 80.000 kroner i rabatter og avslag på tjenester konserten trengte. En slik raushet står det respekt av!

- Respekt skal også foreldregruppa til tiendetrinnselevene ved Ørnes skole ha, som stilte velvillig opp som vakter og til kjøkken og kiosktjeneste utover kvelden og natta, sier Gjøviken.

Hun er klar på at å stable et slikt arrangement på beina er krevende, men svært givende, når resultatet blir som dette.