Ideen ble født på Nordnorsk Lederutviklings hovedprogram tidlig i 2017. Nå skal kunstvinprosjektet hjelpe nord-norske kunstnere. For eksempel en i Fleinvær.

De skal løftes opp og frem under mottoet ‘vinen-kunsten-livet-og folket her nord’.Med i stiftelsen Twende, som står bak prosjektet, finner vi Stine Estensen fra Meløy. Hun forteller at det første stipendet, i form av en pris på hele 50.000 kroner, skal deles ut til en kunstner fra landsdelen i 2018. Denne kunstneren får også æren av å lage etiketten til neste års flaske med kunstvin, og også å få selge kunsttrykket sitt gjennom stiftelsen. Først ut til å dekorere en årgang eksklusiv barolovin var kunstner Are Andreassen fra Fleinvær.

Lanseringen av «årets vin» fant sted med brask og bram hos Bodø Kunstforening 21. november. Der ble det også anledning til å smake på vinen, som er produsert av Enrico Rivetto, en italiensk vinprodusent med stort fokus på bærekraftig vindyrking. I samarbeid med Haugengruppen har nå 1.000 nummererte flasker sett dagens lys, og vinen er tatt inn på Vinmonopolets liste.