Det var tirsdag 11. april 2017 cirka klokken 18.25 det smalt. Ellen kom sørover. Den andre bilisten kom nordover.

På slapset og glatt føre mistet han kontroll over bilen i svingen rett etter Vindviktunnelen i Gildeskål, på tur nordover. Ellen Kjærran ble sittende fastklemt i bilen. Etter ulykken har hun hatt store smerter og livet er blitt vesentlig forringet.

Stive ankler    - Jeg fikk knust begge føttene. Det medførte stive ankler, Uten bevegelighet i anklene kan jeg bare gå på flatt gulv og flat vei, ikke i skogen og på fjellet. Det er et stort savn. Spesielt å gå på bærtur og arbeide i vedskogen, men også å danse og leke med barnebarna.

Enda verre er kanskje savnet av de dagligdagse tingene som jeg ikke lenger behersker. Jeg får ikke til å sitte på huk, strekke meg på tå, løpe i trappa eller gjøre småting i full fart, sier hun.

- Etter å ha opplevd det, kan jeg si at når man mister muligheten til disse enkle hverdagslige tingene, så vil man bli overrasket over hvor mye de betyr.

Ikke fengsel   - Hva synes du om dommen?

- Jeg er glad for at erstatning ble omtrent som kravet, og jeg synes det er helt greit at sjåføren ikke må sone fengselsstraff. Jeg hadde ikke hatt noen glede av om han hadde måtte sitte i fengsel. Jeg har ingen bitterhet mot sjåføren. Ulykken er en trist sak også for han og hans familie, sier Ellen Margrete Kjærran.

-  Hva synes du om at føreren og hans advokat mener det var et hendelig uhell?

- Det forstår jeg. Jeg har selv mistet kontrollen på dårlig føre. På den annen side er jeg glad for at det ikke gikk verre. Og selv om jeg har smerter og begrensninger, er jeg glad for at jeg tross alt kan gå, sier 52-åringen som bor på Ørnes.

Feilvurdering I retten sa aktor, politiadvokat Kine Wesseltoft, at det var en klar feilvurdering å ikke redusere farten, særlig ettersom han var klar over forholdene. Hun viser til at det var en alvorlig ulykke, at fornærmede ble påført betydelige skader og at begge kjøretøyene ble totalskadet.

Kjærrans bistandsadvokat, Kristiane Fahret, sa at det er helt grunnleggende at fører skal kunne holde bilen i rett kjørefelt. Hun viste til at svingen var godt merket, og at kun flaks gjør at utfallet ikke ble fatalt.

35-åringens åringens forsvarer, advokat Ane-Kristin Bustnesli, la i sin prosedyre vekt på at politiet ikke vet hva farten var, og at ulykken var et hendelig uhell.

- Han har tatt alle forholdsregler som en forstandig sjåfør skal ta, men føret var uberegnelig denne dagen, sa advokat Bustnesli, som gikk for frifinnelse.

Førers ansvar I dommen fikk aktor medhold i at kjøringen ikke var tilstrekkelig hensynsfull, aktpågivende og varsom, og at det er førerens ansvar å avpasse farten etter forholdene.

Retten mener også at hvis han ble overrasket over forverrede føreforhold, hadde han nok tid til å redusere farten fra han kom ut av tunnelen til kollisjonen inntraff.

Dommen ble 75.000 kroner i erstatning, 21 dager betinget fengsel med prøvetid på to år, og tapt førerrett i åtte måneder. I tillegg må han betale 1000 kroner i saksomkostninger.