Sigvart Dagsland gleder seg til konserten i Fore kirke. – Det føles fantastisk å være tilbake igjen som artist, sier han.

Mange hadde tatt turen. Som dirigent Magne Hanssen sa var kirken fylt opp til siste ledige plass. Her fikk vi gleden av å høre mange av Dagslands mest kjente sanger, som «Alt eg såg,» «De umulige,» «Blåsenborg» og «Ka e du redd for?»

Roser koret

Konserten åpnet med Mesdames alene på scenen med sangen «Mens dype klokker slår.» Etterpå fikk vi en urfremføring av «Sangen om gleden» i et nytt arrangement skrevet av Halsa-komponisten Erlend Fagertun. Koret imponerte sterkt under hele konserten, og sang med full trøkk og innlevelse fra start til mål. Det skapte jubel i salen da Dagsland røpte at MeSDameS er det beste koret han noen gang har samarbeidet med. Underveis krydret Dagsland det hele med morsomme anekdoter og fortellinger fra barndommen og frem til i dag. Dagsland briljerte vokalmessig på flere av låtene, som på «Elske du meg» og låten «Sammen» som han skrev til sin kone etter han ble utsatt for en bilulykke tidligere i år.

Til slutt fikk Dagsland overrekt strikkavotter som en gave fra koret som takk for innsatsen.

Dagsland tilbake til livet I januar kjempet Sigvart Dagsland sitt livs kamp etter å ha blitt alvorlig skadet i en bilulykke i Hedmark. Sigvart Dagsland ser ut over kirkerommet i Fore kirke. Framtia intervjuer han tre timer før konserten.

- Det høres kanskje rart ut, men for meg ble ulykken en bekreftelse på at det finnes noe mer mellom himmel og jord, sier Dagsland.

- Tiden etterpå har vært grusom og spennende, men jeg har ikke opplevd at troen min ble satt på prøve. I stedet har jeg fått bli kjent med meg selv på en ny måte, både de svake og de sterke sidene. Det er bare blitt enda mer tydelig for meg at Gud bærer oss gjennom det som er vanskelig.

Fantastisk følelse

54- åringen var sammen med sin faste pianist Torjus Vierli og lydmann Helge Leirvik på vei hjem fra konsert da en annen bil, ifølge Dagsland, kom over i feil kjørebane. Alle tre måtte gjennom omfattende operasjoner etter ulykken. Dagsland brakk tolv bein og knuste ankelen. Han har vært gjennom en lang rehabilitering og har dermed ikke opptrådt som artist i perioden januar til juni i år.

- Det føles fantastisk å være tilbake igjen. Jeg føler meg veldig privilegert og heldig som får lov til å drive med det jeg elsker aller mest, sier han. Kristen bakgrunn Dagsland vokste opp i en kristen familie i Stavanger. 16 år gammel ble han med i Ten- sing i regi av KFUM- KFUK.

- Mange av folka jeg møtte der er av mine nærmeste venner i dag. Jeg opplevde miljøet som åpent og romslig, der det var lov til å være forskjellig og stille spørsmål. Det var et miljø hvor det var høyt under taket, sier han. Dagsland er kristen, og har gitt ut mange sanger med kristent budskap. Han forteller at han ikke alltid har følt seg enig med kirken. På slutten av 90- tallet gikk han ut i media og kritiserte kirkens behandling av homofile.  - Jeg følte at jeg som kristen ble tatt til inntekt for noe jeg ikke stod for. Jeg hadde mange fantastiske homofile venner, og følte et behov for å markere avstand fra det synet som rådet i kirken da. Jeg fant ingen god grunn for at Gud skulle være mot homofili, sier han.

Foto: Rune Meosli

Vil ikke dømme

I dag føler Dagsland seg hjemme igjen i kirken. Jesus er fortsatt hans største forbilde. Dagsland er ikke opptatt av å dømme hvem som kommer til himmelen eller ikke.

- Jeg tenker det er en jobb jeg overlater trygt til Gud, som vet mye mer enn meg. Så tror jeg nåden er større enn straffen til slutt. Min gode venn og teolog Jakob Jervell har støttet seg på Paulus sine ord, og sagt at Gud en gang skal bli ett i alle. Uten forbehold. Det er jeg overbevist om at er sant, sier han.