Mia Alpøy Pettersen (10) koste seg på Skytingens dag sammen med mamma Veronica. Og nå er den jaktglade familien straks klar for en ny Sverige-tur…

- Fordi det er morsomt. Og da kan jeg være med pappa på jakt! smiler Mia fra Reipå mellom skuddsalvene.

Vi er på Skytingens dag i regi av Ørnes Skytterlag, og blant de ivrigste er nettopp Mia og mamma Veronica (39).

Mia, alltid på jakt - Hun har litt press for seg nå, for storebroren hennes, Andreas, skjøt sin første rype da han var 10 år, smiler mamma.

Det siste året har datteren hennes gått på skytetrening hos tidligere lensmann Kjell Sahl sammen med om lag 30 andre, men for denne 10-åringen har skyting og jakt vært en del av livet myyyyye lengre:

- Hun var 1 ½ år første gangen vi hadde henne med oss på jakt, da satt hun i bæremeis. Vi har hytte på Sundsfjordfjellet og i Sverige – der borte er rypebestanden mye større. Vi er på jakt så ofte vi kan, både på elg, rådyr og tiur. Og selvsagt rype, forteller Veronica.

- Det er veldig godt med rype! synes Mia.

- På 16. mai reiser vi til Sverige for å være der i flere dager – dét blir koselig!

Lørdag koste disse seg på Skytingens dag sammen med tidligere politimann Kjell Sahl, som er ungdomsleder i Ørnes Skytterlag

11Mange unge skyttere Mia og Veronica var to av veldig mange som var på plass fra første minutt da Ørnes Skytterlag på lørdag inviterte til markeringen av Skytingens dag. Det smalt og det smalt mot blinkene under Spilderhesten, og fra klubbhuset kom deilig lukt av kaffe og vafler. Og ordre som ‘Klar!’, ‘Ild!’ og ‘Legg ned våpnene!’ kom fra tidligere politimann og lensmann Kjell Sahl, som er ungdomsleder i skytterlaget og det samme i Salten Skyttersamlag.

- Veldig artig med så mange besøkende! Vi var litt usikre på grunn av Neverdalsturneringa og loppemarked samme helg, men dette ser veldig bra ut! smiler Kjell rett etter oppstarten.

Mange av de unge skytterne går altså fast på lagets skyteskole, der arenaene er Ørneshallen og skytebanen her ytterst i Spilderdalen.

På vårt siste bilde instruerer Kjell en annen ivrig skytter, nemlig Sebastian Svenning (12) fra Neverdal.

Kjell er sjefen Kjell er ubestridt sjef på standplass og gir tydelige sikkerhetsformaninger. Han bruker utallige dugnadstimer for skytterlaget.

- Det viser seg for eksempel at barn som sliter med ting som ADHD, blir veldig rolige når de skyter. Det er konsentrasjonsøving, og gjør godt for mange, forklarer Kjell, som også har en rekke unge medlemmer som konkurrerer på stevner i hele Salten.

- Hvorfor jeg engasjerer meg så sterkt? Jo, det skal jeg fortelle deg. En dag for mange år siden kom min voksne datter til meg og sa: ‘Hvor var du da vi var små?’. Dét gjorde vondt å høre, og derfor har jeg engasjert meg veldig i barnebarna.