- Dette er noe av det ypperste vi har fullført, sa vegsjef Terje Moe Gustavsen da han klippet snora og åpnet den nye, flotte Ureddplassen.

For endelig er den formelt åpnet. Rasteplassen, som med sin arkitektur og unike beliggenhet har skaffet seg solid nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, allerede før ferdigstillelse. Det ble en aldri så liten feststund  da prosjektledelse i Statens vegvesen, entreprenør, arkitekt og andre involverte og interesserte møtte opp for å delta i markeringen. Og jamme klarte sola å bryte gjennom gråværet da kaffe og turistvei-kringla kom på de flotte marmorbordene!

Reisemål i seg selv

- Dette stedet innbyr nesten til å være et reisemål i seg selv, sa ordfører Petter Jørgen Pedersen da han ønsket velkommen.

Han takket Statens vegvesen for å ha våget å  være nytenkende og nyskapende.

- Vi skal dessuten være rause nok til å gratulere begge kommuner med dagen, for selv om Ureddplassen ligger i Gildeskål, brukes den flittig av innbyggerne i begge kommuner.

Pedersen mente at krigsmonumentet og den nye rasteplassen både utfyller og løfter hverandre.

I 1943 omkom 42 norske og utenlandske soldater sørvest for Fugløyvær, først i 1985 ble ubåten Uredd funnet. To år senere avduket Kong Olav minnesmerket.

Løft

Et stort løft har rasteplassen til den nette sum av 15 millioner kroner utvilsomt vært. Toalettbygget alene står for 5,5 av dem. Ureddplassen er det først av i alt fem installasjoner Nasjonale turistveger skal åpne i år, i storprosjektet der 18 utvalgte vegstrekninger i landet skal forskjønnes.

- 149 av dem er allerede ferdige, og fram mot 2023 skal ytterligere 43 på plass, opplyste vegdirektøren i sin hilsningstale.

Det som da gjenstår, er å drifte, vedlikeholde og supplere installasjonene, slik at de kan holde seg like fine og dagsaktuelle i mange år framover. Som kjent ble det for noen uker siden oppdaget knuste glasspaneler inne i toalettbygget.

- Vi har satt inn midlertidige glasspaneler, og venter på originalglass, opplyste Steinar Skaar til Framtia.

Han uttrykker usikkerhet om hvor vidt det har vært hærverk på stedet, eller om det rett og slett har vært sterk vind som har tatt døra og forårsaket skadene.

Rasteplassen bekostes og er del av et utviklingsarbeid i regi av Statens vegvesen. På oppdrag fra Storting og regjering skal prosjektet forskjønne 18 utvalgte strekninger fra Varanger i nord til Jæren i sør. Spektakulær arkitektur i form av utsiktsplasser, stoppesteder og servicebygg i storslått natur er særpreget til aksjonen.