– Kvinner mellom 40 og 60 år skader seg oftere på langrenn enn andre, og ofte oppstår skadene fordi de er for forsiktige. Typisk skader de seg når de ploger i nedoverbakker, og faller fremover. Mange forteller også at de har vært engstelige og har kjørt veldig sakte, og så mistet kontroll over skiene. Mange tenker ikke over at det er vanskeligere å styre skiene i sakte fart, sier Ellen Paulsen i If.

Forsikringsselskapets statistikk viser at risikoen for å skade seg er aller høyest i alderen 40–50 år.

Tar høyere risiko

Også unge gutter og menn er utsatt i løypa. De mellom 15 og 20 år har, i følge If, tre ganger så høy risiko for skader sammenlignet med jenter og kvinner i samme aldersgruppe.

– Unge menn tar oftere høyere risiko enn evnene tilsier, og ofte er det snakk om stor fart. Derfor blir det fort mer alvorlige skader, som stygge brudd i armer, ben og rygg. En stor andel menn i midten av 30-årene feilvurderer og får skader i forbindelse med hopp eller at de kjører ut. De mest alvorlige skadene oppstår gjerne når det kjøres utenfor preparerte løyper, såkalt off-piste kjøring, sier Ellen Paulsen.

Ellen Paulsen, kommunikasjonssjef i If Foto: If

Roe ned eller øke farten?

Her er det altså flere grupper som burde tenke seg om før de setter utfor eller bortover i løypa.

– Når vi ser på skadestatistikken er det fristende å be unge gutter og menn om å sakke på farten, mens kvinner heller bør gi på litt. Etter en viss alder bør nok også både kvinner og menn innse at de ikke er like spreke og fleksible i kroppen som før. Styrketrening er bra for å forebygge, men greit å ikke få helt overtenning når du skal demonstrere kunster fra glansdagene, sier Paulsen.