Fredag åpner utstillingen “Queer Ways – Pilgrimage to Change”, hvor over 60 skeive kunstnere fra hele landet er representert. Først i krypten i Bodø Domkirke, og så i Beddingen kulturhus.

Akkurat nå jobber 15 frivillige skeive kunstnere fra Pride Art med å bygge om krypten og kulturhuset til den største skeive kunstutstillingen i nord noensinne, ifølge prosjektleder og kunstner Nils J. Riedl, som er prest i Gildeskål.

– Vi er stolte av å vise frem mangfoldig, fargerik og for noen kanskje provoserende skeiv kunst i kulturhovedstaden Bodø. Dette er to utstillinger ingen kommer til å gå uberørt fra, sier han.

Drag og samisk musikk

Utstillingen er støttet av Arcticulation of Faith som er del av Bodø2024, og blant annet Fritt Ord og Stiftelsen Sebastians hjerte. Den skal etter Bodø på turné til Gildeskål kirkested, og etter hvert til Oslo.

– Men Oslo får vente. Premieren er i Bodø, sier Riedl.

Flere nordnorske og samiske kunstnere er representert på utstillingen, og på åpningen fredag bidrar den samiske artisten Trygve Misvær med joik, og drag-artisten DJ Lady Die med musikk.

Hele spekteret av følelser

Kunstnerisk leder i Pride Art, Frederick Nathanael, er også på plass i Bodø.

– Vi ser hvor viktig det er for alle, men kanskje spesielt for unge skeive og folk som bare har et forhold til skeive fra karikerte fremstillinger i massemedia, å se at skeiv kultur er så mye mer enn regnbueflagg og parader en gang i året. Kunsten i Queer Ways viser hele spekteret av følelser, fra glede og stolthet til sinne og skam, sier Nathanael.

LEDER: Frederick Nathanael er kunstnerisk leder i Pride Art. Foto: Hanna Adam, PrideArt

– I de siste årene har vi sett mange gledelige fremskritt for skeives rettigheter. Senest rett før nyttår gjorde Stortinget det straffbart å begå overgrep med såkalt konverteringsterapi. Men på andre områder går det feil vei.

– Her i Norge er “jævla homo” fremdeles det vanligste skjellsordet i skolegårdene, og ute i verden innfører stadig nye land dødsstraff for å være homofil. I Uganda er det til og med nettopp blitt straffbart å ikke angi noen du vet er skeiv, sier han.