Kraften i applausen som brøt løs da vinneren av årets kulturpris i Gildeskål ble kunngjort, talte for seg. Ildsjel Johan Sandberg (79) fra Sør-Arnøy er en verdig vinner.

Tradisjonen tro er julekonserten i hovedkirka også åsted for å hedre mennesker som har gjort en ekstra innsats for kulturlivet. Så også i år, da Johans innsats både på orgelkrakken og som underholder sammen med kona ble hedret.

I en årrekke har han stilt opp på gudstjenester, både i sorg og glede, og det har sjelden vært nei når noen har bedt om hjelp, sa ordfører Petter Jørgen Pedersen under overrekkelsen.

for-kulturpriskonsertgildeskal

Oppslukende interesse

- Johan har også vist stort engasjement og bidratt med sine tekniske ferdigheter under flere Olsok-arrangement. Vi glemmer ikke episoden der han tok opp orgelmusikk på båndspiller og brakte med i båten ut til gudstjenesten på et sted det ikke var mulig å ta med orgel, mimret ordføreren.

- Musikk og samvær med andre gjennom musikken har gitt meg stor glede i livet, og interessen har bare økt med årene, medga kulturprisvinneren da han ydmykt takket gildeskålværingene for utmerkelsen.

Sammen om julekonsert

Vi synes det er forbilledlig at en kommune kan enes om en felles julekonsert med utøvere fra flere bygder. Denne lørdagskvelden var ikke noe unntak, og konferansier Jon Aalborg kunne introdusere sang- og musikkinnslag med spennvidde. Fra unge stemmer i Làkho Voices, via voksne sangsolister som Arild Eliassen, Kine Helen Oldervik og Veronica Johansen og til nystartede Gildeskål mannskor. Saltstraumen og Gildeskål Musikkorps deltok flott med fire klangfulle komposisjoner dirigert av Ole Morten Granlund. Og i det dunkle kirkerommet kom julestemninga sigende da to ungdommer fra Nygårdsjøen og Kjelling ga oss hver sin stemningsfulle julelåt. Vel blåst, alle sammen!