Tretti år med sangglede ble feiret på Halsa i helga.- Sangen gir fellesskap, det er utenkelig å slutte nå, sa sekstetten som har vært med helt fra korets spede begynnelse.

Et hundretalls publikummere fulgte det evigunge Halsakoret på deres jubileumskonsert sist helg. Men langt flere har blandakoret, som ble etablert i februar 1987, gledet med sitt rikholdige repertoar gjennom tre musikalske tiår. Til konserten i Halsa kirke ble bare en brøkdel av låtmaterialet blåst støvet av.

tmm_1258-kopi

De rutinerte jubilerte: Halsakoret feiret seg selv med å gi sitt trofaste publikum en halv annen time lang konsert i Halsa kirke sist lørdag. Alle foto: Prikkenoverien

Spennvidde

Initiativet til å etablere et blandakor kom etter at Halsa mannskor ble lagt ned på midten av 80-tallet. Per Arntzen ble ny-korets dirigent, og med den første låten sangfuglene gjøv løs på, Nyst Munde det regne, startet også helgas jubileumskonsert. - Per hadde alltid kontroll, mimret konferansier Beathe-Iren Tømmerberg, som bandt sammen de 18 numrene i konserten med små historiske tilbakeblikk. Den musikalske minneboka inneholdt et variert utvalg med stor spennvidde, fra originale kor-komposisjoner for fire stemmer, til utbygde arrangement for piano, strenger og ei solid messingrekke. Det svingte det av!

Liker å samarbeide

Til konserten hadde nemlig Halsakoret med seg flere musikalske venner. Messingblåsere og bassist hadde lokal tilknytning, pianisten Magne Hanssen kjenner også koret fra tidligere, blant annet som deres dirigent i en kort periode. Og nettopp samarbeid med andre har vært noe av det Halsakoret er kjent for. En rekke prosjekter er blitt realisert, der kor, korps og band har virket sammen og skapt gode minner. Som Halsa Seeger Sessions; udødelige Springsteen-låter tilrettelagt nettopp for dette mannskapet. Under helgas konsert ble We Shall Overcome et fint gjenhør med, sitat: «noe av det mest fantastiske vi har opplevd som kor».  Frank Rendal og Tormod Myrvang var troverdige i sin levendegjøring av teksten fra borgerrettsbevegelsens kamp i USA på 50- og 60- tallet.  Med et voksende komp i ryggen ga koret den sterke protesthymnen ny aktualitet i siste vers. Det ble en tankevekker.

Sterk duo: Tormod Myrvang og Frank Rendal sang sammen og hver for seg på flere av konsertens låter.

Inspirasjon

Noe av det fine med kor, er muligheten til å variere og velge fra en nesten utømmelig kilde sangskatter. Halsakoret har mange i sin portefølje, og har hentet inspirasjon fra flere av sine samarbeidspartnere. Et islandsk kor la igjen Vògguvisa etter et vellykket samarbeid i 1996. Under konserten ble den framført på både norsk og islandsk. Fra Brønnøysund-bandet Publiners fikk koret Bær me over, og nettopp denne låten synes undertegnede viste mest energi i rekkene. Fin vekselsangen mellom herre- og damestemmer, og til tross for at mannfolkene er i mindretall, gjorde «gullrekka» en svært overbevisende jobb bak mikrofonene. Garth Brooks-låten The River fungerte også utmerket, et godt minne fra forestillinga «Country Roads» et par år tilbake. Det er ikke vanskelig å se at koret liker dette materialet godt, også de sist ankomne sangerne, som har hatt en stor jobb med innlæring foran jubileumsforestillinga.

for-halsakonsert

Dirigent Berit Valberg har vært korets dirigent i mange år, og loset dem trygt gjennom jubileumsforestillinga.

Lokalkulturen viktig

I jubileumsheftet takker Halsakoret sitt publikum og sine sponsorer som trofast har støttet opp i alle disse årene. Så fortjener også den glade gjengen, med dirigent og energibombe Berit Valberg i spissen, en takk for optimismen de legger igjen. Over år utgjør det ikke så rent lite! Så er det vel kanskje også slik at de lokale kulturbidragene varmer lenger og bedre i et lite samfunn, enn dyrkjøpte profesjonelle krefter som kommer og drar igjen. Ikke minst er det GULL for vi- følelsen i bygda. Og nettopp derfor bør Meløy kommune verdsette og løfte de lokale initiativene, slik at Halsakoret og andre ildsjeler kan fortsette sin gjerning også i tiden framover!

Se hele bildeserien ved hjelp av fanen i menyen.