Han tenkte neppe på gammebakeriet på Støtt, Ole H. Bremnes, da han på slutten av syttitallet skrev det som skulle bli nok en nord- norsk sangskatt.

Og langt eldre er bygget som i disse dager ferdigstilles, etter en omfattende antikvarisk restaurering.  Allerede i 1878 ble huset hentet og satt opp, med midler fra handelsmann og væreier Zahl på Kjerringøy, etter storbrannen som herjet handelsstedet og øya.

Løftet halvmeter ’n

Nå er tett på 6, 5 millioner kroner investert i prosjektet som skal bevare det ærverdige bygget for fremtiden. Samtidig gir det reiselivsaktøren Støtt Brygge åtte nye dobbeltrom med bad, et kjærkomment supplement til anlegget som straks vil kunne tilby 34 overnattingsplasser, stabburet og rorbua inkludert.

- Det har vært en omfattende prosess, der hele huset ble avkledt inn til tømmerkroppen og jekket en halvmeter over bakkenivå mens fundament støptes, forklarer daglig leder Eva Andersen.

For sylla var, akkurat som i Bremnes-sangen, i ferd med å tæres bort. Nå er huset rustet for vær og vind i lang tid framover, med moderne fasiliteter i skjønn forening med det gamle og autentiske.

- Tida var inne og nå kjennes det svært bra, innrømmer den uredde gründeren som tar imot Framtia dagen før sesongstart på øya.

Om noen uker er gammelbakeriet klart til å ta imot sine første overnattingsgjester. En omfattende investering ligger bak, nå budsjetteres det for vekst og overskudd fremover, og Eva Andersen mener kostnadene kan dekkes inn i løpet av en femårsperiode.

Herskapelig

Ken Henry Solhaug fra Solhaug Byggevare er materialleverandør og har det overordnede ansvaret for prosjektet. Det er polske håndverkere fra firmaet RP Bygg AS i Asker som utfører arbeidet.

- Noen vil kanskje reagere på at jeg ikke benytter lokale håndverkere. Men at disse karene kan bo her ute mens restaureringen pågår, har gjort det mulig å holde fremdrift, sier Eva.

Hun har også vært avhengig av fastpris på det omfattende oppdraget. For når man skal restaurere et bygg med antikvarisk status, er det mange (og fordyrende) hensyn å ta.

Så er det allerede blitt utrolig flott! Fargevalg og materialer gjenspeiler fordums tid, og interiøret som straks skal settes inn, er herskapelig. Lysekroner og stilmøbler er hentet fra Sverige. Sengene, der gjestene kan kroe seg ned i luftige dundyner, er italienske. Selvfølgelig er bygget  topp moderne når det gjelder baderommene, og isolert etter dagens standard og gjeldende brannkrav for overnatting. Et av rommene er en suite, og har minikjøkken.

Den gamle stilen er bevart, det er også farger og materialvalg. Eva Andersen inspiserer fremdriften i prosjektet. - I løpet av fjoråret var kanskje så mange som 10.000 personer innom oss på Støtt Brygge, vi er glade for at vi nå kan tilby flere overnattingsplasser

Flere bidragsytere

Om det praktiske arbeidet på gammelbakeriet har vært omfattende, har prosessen med å skaffe finansiering vært noe enklere. Å ta vare på identiteten til gammelbakeriet har vært i fleres interesse. Innovasjon Norge har bidratt med 1 million i tilskudd, i tillegg til lån. Prosjektet er også lånefinansiert gjennom DNB, og Kulturminnefondet har bidratt med en halv million tilskuddskroner. Stiftelsen UNI har gitt midler til brannsikring, og Meløy Kapital er inne i prosjektet gjennom såkornfond. Støtt Brygge har også fått omstillingsmidler fra Meløy Utvikling, og selvfølgelig brukes egenkapital.

- Gammelbakeriet var budsjettert til om lag 6 millioner, men vi havner litt over, og er noen uker forsinket i forhold til opprinnelig plan, sier Andersen.

Med 90 prosent belegg på overnatting jevnt over i sommersesongen i fjor, og mer etterspørsel enn de kunne etterkomme, var behovet for å kunne ta imot større grupper stort. Allerede går bookingene for fullt, samtidig som det arbeides for å fase inn et nytt system for direktebooking. Årsomsetningen for 2017 landet på 2,2 millioner kroner.

Løfter i lag

Støtt Brygge har helt siden oppstarten i 2012 vært opptatt av å samarbeide med andre aktører. Reiselivsnettverket GOTOMELØY er en viktig paraply, der blant annet Ørnes Hotell og Meløy Adventure er aktive samarbeidspartere på ribkjøring, toppturer, brevandring og kajakk. Nytt av året er seks egne kajakker som leies ut.

- Vi gjør bruk av lokale guider gjennom Meløy Adventure og Meløy kajakklubb. Det vil også bli mulighet for å ta våttkort-kurs hos oss, og Rana Spesialservice er vår samarbeidspartner på kajakk dersom vi skal arrangere større ting, forklarer Eva.

Meløy er ei lita mygg i et kjempestort marked, samarbeid er nødvendig og gjør oss sterkere. Vi må løfte i lag. Vi har et kjempeprodukt, jobben blir å få synliggjort det ut i verden!

Hun legger til at Støtt har naturgitte forutsetninger og en genuin skjærgård for nettopp padling, på samme måte som Meløya og Bolga.

- Ingen konkurranse mellom de lokale tilbyderne, altså?

- Nei, tvert imot. Meløy er ei lita mygg i et kjempestort marked, samarbeid er nødvendig og gjør oss sterkere. Vi må løfte i lag!  Se bare for en ekstrem forvandling som har skjedd på reiselivsfronten i Helgeland og Salten de siste årene. Vi har et kjempeprodukt, jobben blir å få synliggjort det ut i verden.

Betaler for kvalitet

Betalingsvillige kunder som vil ha kvalitet i alle ledd, blir det stadig flere av. Nettopp derfor satser Eva og broren Svenn Sørensen, som nå er kommet hjem for å jobbe heltid for Støtt Brygge. På sikt er helårsturisme målet, og med økning i sengeplasser kan større grupper tas imot året rundt. Sommerstid er turistene hovedgeskjeften, kurs og konferansedelen kan gå hele året med utgangspunkt i konferansemuseet som stod ferdig i 2015. Og sjømaten, ja den skal fremdeles være signaturen for Støtt Brygge!  Ute på fiskehjellene henger delikatessene og godgjør seg. Det lukter tørrfisk-idyll.

- Ikke alle restauranter våger å være konseptuell i stilen, men det er nettopp det som gjør oss unike i forhold til hverandre, sier Eva.

I sommersesongen dobles tallet på ansatte som skal servere gjester og være vertskap, og miljøet er like internasjonalt som blant gjestene som går i land. Årets sommersesong byr på mye spennende både for de og for de lokale som tar turen.

Tett samarbeid med håndverkerne må til. Eva Andersen her i dialog med formannen på byggeplassen. 12. mai var sesongstart, og gammebakeriet planlegges klart fra i juni.