Statsminister Erna Solberg snakket om sommeren og ferien som kommer i dagens pressekonferanse.

- Utenriksdepartementets reiseråd, innreiseforbud og karantene gjelder i utgangspunktet frem til 20. august, sa Solberg.

Vær frisk når du reiser

- Vi anbefaler derfor alle å planlegge ferien i Norge. Benytt anledningen til å bli kjent med ditt eget land. Vi kan reise over hele landet på en måte så vi unngår å spre smitte. Er du syk, hold deg hjemme! Vask hender og hold deg på minst en meters avstand også på ferie. Ikke bli smitttespreder, vær frisk og hold deg derfor sammen med egne familiemedlemmer. Det at vi nå har lite smitte gjør at besteforeldre under 80 år kan reise og feriere sammen med friske barn og barnebarn, sa statsministeren.

Kanskje Sverige

Utenriksminister Ine Søreide sa at mange vanligvis planlegger å reise utenlands på sommeren.

- Vi ønsker å gi forutsigbarhet, men det er vanskelig i denne unormale situasjonen. Det er vanskelig å være på reise i Europa. Det er få flyavganger og hyppige kanselleringer. UDs reiseråd gjør at mange ber om hjelp til å komme hjem, og UD har organisert dette, men det vil vi ikke gjøre etter 1. juni. Restriksjoner kan bli innført eller gjeninnført i mange land. Derfor opprettholdes UDs reiseråd. Regjeringen ser derfor på lettelser for reiseråd til de nordiske landene fra 15. juni, og fra 20. juli til de nærmeste europeiske landene. Det må da følges av lettelser i de respektive land.

- Vi åpner gradvis og kontrollert, sa Søreide.

Svalbard åpnes

Regjeringen vurderer å åpne for arbeidsreiser fra hele Norden fra 1. juni uten karantene, sa justis og beredskapsminister Monica Mæland:

- De som da reiser inn i landet vårt, må selv vurdere om man er frisk og kan reise. Fritidsreiser i Norden kan bli aktuelt fra 15. juni, og til enkelte andre europeiske land fra 20. juli. Når det gjelder Svalbard, så har øygruppa i realiteten vært stengt siden 14. mars. Siden vi nå har en positiv utvikling, kan fritidsreisende fra fastlandet dra til Svalbard fra 1. juni. I tett samarbeid med reiselivet på Svalbard er det utarbeidet en veileder. Kystcruise på Svalbard må ha en egen veileder, jobbes med det. For jobbreisende og forskere – ikke karantene fra og med i dag.

Viktig avklaring

Næringsminister Iselin Nybø sa at norsk reiseliv er hardt rammet.

- Bare i Lofoten er det beregnet et omsetningstap på 650 millioner i sommer. Grensene er stengt for utenlandske turister, dette er alvorlig for reiselivsbedriftene. For å hjelpe bransjen lanseres hjelpepakker, det er kuttet i moms. Det bedriftene trenger nå, er flere gjester.

Avklaringen er viktig for mange overnattingsbedrifter. De tyskerne som hadde booket i sommer, kommer ikke.

-  Rorbuene og hyttene kan i stedet fylles opp av norske turister. Vi håper at mange nordmenn benytter anledningen til å reise omkring i eget land, sa Nybø.

- Siden mange nordmenn nå vil feriere i Norge, forbereder næringen seg på trygge opphold. Smittevernregler og rutiner klargjøres. Du trenger ikke reise langt, bruk nærområdet, sjekk hva som finnes der. Reis i Norge, det er sikkert og trygt, og det holder liv i reiselivsnæringen i år, og danner grunnlaget for årene som kommer.