Kommende uke er det duket for en litt forsinket bursdagsfest for Per Kirkebys 25 år gamle skulptur «Varde».

Den over tre meter høye og karakteristiske mursteins-skulpturen ble satt opp som et av 35 kunstverk i den internasjonale kunstsamlingen «Skulpturlandskap Nordland».  I år jubilerer både prosjektet og skulpturen, og på Meløy bibliotek markeres de 25 årene med utstilling og bevertning den 12. desember.

varde-prosjekt-1

Elevprosjekt

Elever fra Enga og Halsa skoler har kunnet se skulpturen i sitt nærmiljø gjennom hele oppveksten. I oktober deltok de i et kunstprosjekt der målsettingen var å bli bedre kjent med «Varde» og inspirert til å lage sin egen versjon av landemerket – i lego.

Omstridt kunstprosjekt

På biblioteket vil elevenes lego-skulpturer være del av utstillingen, som også omfatter bilder og avisutklipp fra perioden Skulpturlandskap Nordland ble realisert. Samtidskunsten vekket nemlig ikke utelukkende positiv respons fra innbyggerne, der mange uttrykte manglende forståelse for kunstverkene og plasseringen midt ute i landskapet. Vil du vite mer? Ta turen til biblioteket nå på tirsdag kl. 13.00. Der vil det også være gratis tegne – og legoverksted for de yngste.

Alle foto: Kristin Risan, Nordnorsk kunstnersenter.