Meløy Kommune, Av-og-til

Skrevet av Marlene Blomstereng Karlsen, Folkehelserådgiver og Av-og-til koordinator i Meløy kommune og Eli Marie Stavlund, fungerende generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Vi er mange som denne sommeren vil være ute i båt, bade fra brygger og nyte varme sommerdager i avkjølende sjø og vann. For mange blir det også noen glass med hvitvin til rekene på båten, en sekspakning pils på brygga og et bad etter en litt fuktig middag.

Derfor er det greit å komme med en påminnelse om at kombinasjonen promille og båt- og sjøliv kan innebære risiko. Fordi vi i Meløy kommune ikke vil at noen skal risikere at trivelige sommerkvelder utvikler seg til det stikk motsatte.

Når promillen øker er det ikke alltid lett å selv merke endringene som skjer. Men mange av endringene som skjer med kroppen din allerede etter noen glass, er nettopp en svekkelse av egenskapene du bør ha på plass om du ferdes i båt, planlegger en svømmetur eller gjør deg klar for et stup.

Alkohol reduserer balansen, koordinasjonsevnen og reaksjonstiden din, og hemmer dybdesynet ditt. Din kritiske sans svekkes. Du blir mer impulsiv og villig til å ta større sjanser. I tillegg blir evnen din til å redde deg selv og andre betydelig svekket med alkohol i blodet. Promille reduserer også overlevelsestiden i vann. Berusede personer har større sannsynlighet for å drukne selv ved korte svømmeturer, noe som skyldes kombinasjon av dårlig dømmekraft og stort varmetap.

Norsk sommer ved kysten er noe av det vakreste landet vårt har å by på. Vi skriver ikke dette for å ta fra noen gleden av å nyte et glass på brygga denne sommeren. Men vi vil gjøre deg oppmerksom på risikoen du tar når promillen blir for høy. For alkohol og bading er rett og slett en dårlig kombinasjon.