Torkil Eriksen, Skjalg Hamnes

Høyreregjeringen har trukket oss inn i ACER, EUs energibyrå. Dette kommer til å få katastrofale konsekvenser for eksisterende og nye grønne arbeidsplasser i Nordland.

Skjalg Hamnes, Stortingskandidat Nordland Senterparti, Sentralstyremedlem Senterungdommen. Foto: Eirill DeLong

Etter mye farting i skolevalget i Nordland har man sett det enorme potensiale for en industriell revolusjon i Salten og på Helgeland. Vi må legge til rette for produksjon av biogass i Sømna, nanofiber av CO2 i Mosjøen, batterifabrikk i Rana, hydrogenproduksjon i Meløy, utvikling av industriområdet på Rognan og kobbergruve i Sulitjelma. Slik skaper vi nye arbeidsplasser og vekst og utvikling i hele Nordland.

Suksessen for Norsk industri har vært billig kraft, og behovet for ren og billig vannkraft har aldri vært mer tydelig enn nå, hvis vi skal kunne oppnå vekst og utvikling i industrien i Nordland. Senterpartiet er helt klar på at vi ikke kan spille russisk rulett med vårt eneste konkurransefortrinn. Det er ikke en ny North Connect kabel, ACER og en felles strømpris i Europa som er svaret. Svaret burde være å legge til rette for å utnytte den billige kraften vi allerede har og utvide kapasiteten på linjenettet, slik at vi kan opprette enda mer grønn industri. Da trenger vi ny linjetrase fra Kilvik kraftstasjon i Meløy og sørover, oppgradering av trafo i Sørfold og opparbeiding av nye linjer til Rognan for å nevne noe.

Norsk arbeidskraft er noe av det dyreste i verden. For å fortsatt kunne være konkurransedyktig i det internasjonale markedet, kan vi ikke rote bort vårt viktigste konkurransefortrinn. Uten lav strømpris, vil norsk industri konkurrere med land som har gjennomsnittslønninger, langt under norske nivå, som for eksempel Nederland som har en gjennomsnittlig månedslønn 20.000 kroner lavere enn Norge. Man kan spørre seg, hvis du var en bedriftseier og strømprisen var lik på kontinentet men du kunne spart 20 000,- per måned per ansatt med å flytte fabrikken min til Nederland ville ikke du gjort det? Svaret sier seg selv om man ikke hadde billig kraft som sørger for at kostnadene for å drive industrien holder seg lav.

Derfor vil vi i Senterpartiet erstatte EØS avtalen med en ny og reforhandlet avtale, som tar oss ut av EØS og ut av ACER. Sånn kan vi sørge for nye grønn industri og nye grønne arbeidsplasser i HELE Nordland. Hvis du vil ha vekst og utvikling i HELE Nordland, så er det Senterpartiet som er det beste valget.

Skrevet av:

Torkil Eriksen, Politisk nestleder Nordland Senterungdom

Skjalg Hamnes, Stortingskandidat Nordland Senterparti, Sentralstyremedlem Senterungdommen