Cecilie Hegge

Noe av det fineste med sommeren er å se så mange være aktive langs kysten vår. Barneføtter som løper fra bølger som slår inn mot stranda, spente skrik fra ungdom som hopper fra brygga ned i det kalde vannet, folk som nyter livet fra ulike fartøy til sjøs og på vann.

Vi er heldige som får muligheten til å nyte friheten ved å boltre oss i vannet. Men bak en gledelig frihet ligger et alvor, en livsviktig lærdom vi ikke kan miste fokuset på. Bare to av fem 5.-klassinger i Norge anses som svømmedyktige. Hvor mange voksne kan svømme 200 meter i vann? I hele Norge er det kun 1/3 som anses å være svømmedyktig. Det er alt for dårlig.

Hvor flinke er kommunene til å prioritere svømmeundervisningen? Flere små skoler opplever å miste sitt opplæringsbasseng grunnet nedgang i elevtall. Kommunene prioriterer ikke vedlikehold av økonomiske årsaker. Statusrapportering nasjonalt for svømmebasseng har ikke blitt gjennomført på over 10 år, man må anta at mye har endret seg. Verdien av kontinuerlig svømmeundervisning gir resultater for svømmedyktigheten. Undervisningen i vann avtar etter grunnskolen.

Svømmedyktighet er ferskvare, noe man må øve på for å opprettholde. Så langt i år har 48 mennesker mistet livet i vann, det er 8 flere enn i fjor. Statistikken har ikke en positiv utvikling. Norge ligger bak våre naboland i svømmedyktighet. Vi har behov for et mer tilgjengelig tilbud innen svømmeopplæring, for alle aldersklasser. Kommuner som er heldige å ha svømmeklubber burde absolutt se på et samarbeid med sin lokale klubb for å kunne tilby flere kurs i alle aldersgrupper og ferdighetsgrader. Man vet aldri når man får behov for livsviktig kunnskap. Bygg ikke ned faget, bygg det opp!

Cecilie Hegge,

2.kandidat for Meløy og Nordland Venstre