I 2024 er det 25 år siden Tungtvann ga ut EP-en «Reinspikka Hip Hop», som de slo gjennom med. 15. september inviterer de til feiring i operaen med KORK og håndplukkede favoritter fra norsk hiphop.

Det skriver Bodø2024 i en pressemelding.

«Heile jævla industrien e full av banditta, termitta og fitta. Æ e dynamitten som spreng hele sulamitten i bita», er Tungtvann-verset Christer Falck refererer til i NRK-serien «Takin Ova – Historien om norsk hiphop», når han stiller oppfølgingsspørsmålet:

– Det samme på østlandsk, hvor langt hadde du kommet med det?

Banet vei for norsk hiphop

Det er nemlig en velkjent bransjepåstand at nordnorske Tungtvann var de første til å få norskspråklig hiphop til å funke.

En påstand Jørgen «Jørg-1/Joddski» Nordeng fra Ørnes og DJ Lars «Poppa Lars» Sandness fra Harstad har fått høre til det kjedsommelige siden debuten i 1999.

– Og den påstanden er vi helt enige med, ler Sandness.

– På mange måter er vi jo det, legger Nordeng til.

– Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop. De norske rapperne brukte ikke språket på den samme måten som svenskene gjorde: Som rappet som de snakket. Og det var vel vi noen av de første til å virkelig gjøre. Så vi tar den, og bruker for alt det er verdt.

Tar Bodø2024 i Oslo

Og det er nettopp det som er grunnen til at jubileet ble en så viktig del av det europeiske kulturhovedstadsprosjektet «Bodø2024».

– Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef i Bodø2024, Henrik Sand Dagfinrud.

Flere norske hiphop-artister blir med

Nordeng og Sandness har i tillegg til KORK med seg artister de beskriver som personlige favoritter: Petter (S), Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow.

– Det blir en historie hvor vi har tatt utgangspunkt i vår start, og tar med publikum på en reise gjennom de siste 25 årene med artister som på hver sin måte har brukt det norske språket til noe nytt og laget et genuint uttrykk.

– I nyere tid har norsk hiphop blitt noe skikkelig norsk, og det handler om identitet. Derfor har vi med folk fra forskjellige deler av landet og retninger innen rap, sier Nordeng.

Duoen har valgt ut artister som på en eller annen måte har inspirert dem gjennom karrieren. De mener norsk hiphop aldri har vært bedre enn det er i dag.

– En ting er helt sikkert, og det er at det er helt håpløst med voksne folk som sutrer over at alt var bedre før – for det var det ikke, sier de.

At fenomenet hiphop skulle vokse seg så stort, hadde ingen av dem trodd da de begynte å lage musikk sammen på slutten av nittitallet.

– Det var ikke engang gitt at vi kunne leve av det, sier Nordeng.

– Lurer på om Operaen er stor nok for oss

Med tiden ble også konkurranseelementet en stor drivkraft: Kom en ny rapper med noe Tungtvann-gutta likte, ville de overgå det. Og slik fortsatte det.

Nå mener de det er helt på sin plass å innta Operaen.

– Med den line-upen vi har lurer jeg på om Operaen er stor nok til å huse oss, sier Nordeng, som vekker latteren hos Sandness.

– Det er en liten drøm som går i oppfyllelse, sier Sandness.

– Jeg og Lars kommer fra en tid der hiphop ble sett ned på av sånne type skolerte musikere og proffe folk og sånn: «Yo, yo, snu cappen bak fram – og det er jo artig for ungdommen det her». Det viser jo også litt av utviklingen som har skjedd i verden, at vi føler at vi blir tatt på ytterste alvor, sier Nordeng.

Gatemusikken inn i finstuen

Programprodusent i KORK, Gunilla Süssmann, sier at det var enkelt å si ja til forespørselen om Tungtvann-samarbeidet, og trekker spesielt fram viktigheten av å få gatemusikken inn i finstuen.

– Jeg håper det blir en helt unik konsert som kommer til å stå seg for historiebøkene og selvfølgelig til å svare til Lars og Jørgens forventninger. For det er virkelig de som har stått i bresjen for at man skal få laget et testament over denne historien, sier hun.

– Jeg håper det blir en feiring som går ned i minneboka som man kan trekke fram og tenke på i mange år fremover, på hvordan vi viste fram 25 år med norskspråklig hiphop på en bra måte, sier Sandness.

– Og at det blir rått og tøft, skyter Nordeng inn.

– Ja, og det tror jeg vi skal klare, svarer Sandness.