I dag er det sommersolverv. Derfor ville det vært naturlig å skrive at i dag snur sola. Eller at det som egentlig har skjedd siden forrige solverv, er at jordkloden har beveget seg til andre siden av sola, slik at den nordlige halvkule tipper mot sola i stedet for vekk fra sola, slik den gjorde ved vintesolverv. Det er jordas rotasjon rundt sola og jordas helning som skaper perspektivet om vintersolverv og sommersolverv.

Et sted på kloden opplever årets eneste soloppgang i dag. På Nordpolen går mørketid rett over i midnattsol. Her holder solen seg over horisonten helt til høstjevndøgn den 22.september. Da skjer årets eneste solnedgang.

Sola gir lys og varme, og er forutsetningen for liv på vår planet. Sola er en kontrastskaper og den som ved sitt fravær gjør livet litt trist, men ved sitt nærvær gjør livet til en behagelig opplevelse. Samtidig kan både for mye sol og for lite sol være det som tar livet av oss.

Men det var egentlig ikke sola jeg ville skrive om. I farten kan jeg nevne at det er flere kvinnenavn som begynner på sol; Solveig, Solbjørg, Solfrid, Solvår eller bare Sol. Av guttenavn kommer jeg på bare ett, nemlig Solan. Fotballspillere har vi derimot flere av med sol i etternavnet; Solskjær, Solbakken og Soltvedt.

Det er sikkert mange ord som begynner på sol, men her jeg sitter på terrassen med Mac`en på fanget er jeg så blendet av kveldssola at jeg kommer på bare Soldat, Solo og Solid.

Siden jeg egentlig ikke har lyst å skrive om sola, og siden det er lyst både dag og natt for tiden, har jeg mer lyst å skrive om Snap, eller Snapchat som det egentlig heter. Snapchat er en mobilapplikasjon for deling av foto, video og tekst, og har sikkert milliarder av brukere. Selv jeg, en mann med utsikt til pensjonisttilværelse i overskuelig framtid, er en snap-bruker. Nå skal det sies at jeg mottar mange flere snaps enn jeg sender fra meg.

Det er utrolig hva man mottar fra familie, venner og kjente av bilder og videosnutter. I løpet av dagen blir jeg oppdatert på hva min datter har produsert og spist av vegansk mat eller hvor langt skjegget til sønnen min er blitt. Jeg får vite hvor mange egg nabohøna har lagt, hvor langt naboen har jogget, eller at mitt treårige barnebarn har lært seg navnet på 19 forskjellige bilmerker. I tillegg får jeg bilder av de mest spektakulære midnattsolscener, ikke ulikt det som utspiller seg på nordhimmelen akkurat nå. Det er ikke like vakkert å bli inkludert i den lille prosenten snapchats som inneholder promille og skålende og skrålende mennesker som chatter om utrolig uviktige tema.

Men slik er verden blitt, man tvangsfóres av uviktige viktigheter og innlemmes i andres interne liv på en besynderlig måte. Jeg trenger på ingen måte den informasjonen som havner på mobiltelefonen min, men samtidig er det litt artig å se hva andre mennesker er opptatt av, og hvor sprøe og sære noen av oss er.

Og jada, visste jeg det ikke; fikk nettopp en snap fra onkelungen min i Tromsø som melder om sommerdag nr. 6. Det går liksom ikke an å ikke snakke om sola nå som den skinner kontinuerlig, bare avløst av midnattsola.