Familien Breivik har produsert julestjerner på Inndyr helt siden 1984, og dette året er intet unntak. Veien fram mot vakre julestemning innebærer mye forsiktig håndarbeid.

Når vi som kunder ser julestjerna utstilt og klar for salg i desember, har den vært gjennom en månedslang prosess inne i gartneriet. Ja, gartnerisjef Hans Andreas Breivik forteller at arbeidet begynner allerede i august og september.

Topping og plantevern

- Da får vi nemlig inn julestjernene som stiklinger med rot. Den første tida blir de plassert i litt større potter med god jord.

Når veksten er godt i gang, kan det avgjøres hvor store og mange de skal bli.

- Om vi vil ha flere greiner kniper vi av toppskuddet, slik at planten danner flere sideskudd med nye topper. ”Enstakingen” som skal ha bare ei stjerne, får stå i fred, forklarer Hans Andreas.

I drivhuset blir julestjernene beskyttet med biologisk plantevern. Staben setter ut ørsmå rovmidd og matoder som spiser mark som ellers kan gå på røttene til blomstene.

Kristin Grankvist bretter ett av mange røde høyblad. Hun og Hans Andreas har godt salg av juleblomster i egen butikk, men også faste leveranser til Bodø, Beiarn og Ørnes.

Kristin Grankvist bretter ett av mange røde høyblad. Hun og Hans Andreas har godt salg av juleblomster i egen butikk, men også faste leveranser til Bodø, Beiarn og Ørnes.

Tidkrevende arbeid Rundt 20. september blir lyset i gartneriet skrudd av om kvelden og på om morgenen.

- Tida da julestjernene skal ha mye lys for å få god vekst, er over. Nå blir de trigga til å begynne å blomstre ved å ha kort dag.

I mange uker får julestjernene automatisk vanning og tilpasset gjødsling på bordene i drivhuset, men mot slutten er det håndarbeid som er nødvendig.

- Julestjerna har bare en liten unnselig blomst midt mellom de røde høybladene. For at de skal komme fram i lyset og ikke bli deformert, må vi i flere omganger løfte opp hver enkelt av de nærmere 3.000 plantene.

- Så bretter vi de grønne bladene tilbake, slik at de røde kommer fram, smiler han.

Lang tradisjon

Familien Breivik har produsert julestjerner på Inndyr sammenhengende siden 1984.

- Julestjerna kommer egentlig fra Mexico, og brukes som hageplanter i Spania. Det var gartneren Thormod Hegg som avla fram den første julestjerna som potteplante for 50 år siden. Den tok verden med storm som juleblomst. Pappa hadde av disse Heggsortene i garteriet i sin tid, forteller Hans Andreas.