Ole Edgar Nilssen

På formiddagen Tirsdag 27. juni kjørte sommerferga «Virak» inn i fergekaia på Ågskardet. Ferga fikk skader og er gått til verksted.

Fergeleiet fikk også mindre skader. Siden da er fergeruta Ågskardet-Forøy vært betjent av ikke-ordinære ferger.

Forandringer i ruter

Mens fergeleiet var under reparasjon onsdag til torsdag kom det ferger fra sambandene i Rødøy og gikk fra Kilboghamn-Jektvik til Forøy på Halsa i midlertidig rute. Fergene gikk forbi Ågskardet, og fra vindune i bygda såg man i tur og orden fergene «Melfjord», «Malangen» og «Vågan» komme inn fjorden og gikk til Forøy fergeleie, og retur tilbake.

Det førte til ekstra ventetid i Jektvik og Kilboghamn med lange bilkøer der. Båtrute ble satt opp for passasjerer fra Ågskardet til bussavgangene på Forøy. Biler fra Åg og Tjongsfjord måtte kjøre sørover til ferge i Jektvik for å komme seg på vei nordover.

Utlendinger i kø

Da skaden skjedde tirsdag, stod det ei stor rekke av biler og bobiler i fergekø på Ågskardet for å komme over til Forøy. Folk som var nært fergeleiet hørte en smell og skaden var skjedd.

Ei stund etterpå såg man at fergekøa var borte uten ferge, og man kan regne med at de hadde returnert til Jektvik for å få ei anna overfart. Heilt utpå kvelden kom det utenlandske bilturister og venta på ferge over til Forøy. De stod og venta forgjeves, og de hadde ikke fått med seg at det nå ikke var ferge på Ågskardet. De kjente ikke til informasjon, enda de var kommet sørfra med anna ferge i land på Jektvik, for å kjøre den halvtimes turen nordover til Ågskardet for å ta neste ferge.

Folk fra bygda måtte forklare dem at det er ingen ferge i kveld. På nett som leses av lokalkjente stod under "Ruteavvik" første kveld at ny informasjon ville komme. Neste dag stod de midlertidige ruter uten anløp Ågskardet. Fergeruta på Ågskardet betjenes av den større ferga «Virak» nå i sommerhalvåret, og av ferga «Fykan» om vinteren.