Litt duskregn, vått på bakken, rundt 30 mennesker under furutrærne. Spenning i lufta.

-Hvordan blir egentlig denne paintballbanen?

Gildeskål paintballklubb feirer åpningsdag for den vel 30 mål store skogsbanen som nå er klar til spill, og Andreas Nandor Hansen og Tom Gunnar Andersen tar oss med rundt i terrenget. De 10-12 guttene i klubben har selv tilrettelagt skogteigen sammen med sine foreldre, og er tydelig stolt av resultatet.

Naturlige materialer - Vi har bygd hindre og baser av materialer fra skogen, og ryddet noen stier, forteller Andreas, som er kontaktperson for klubben dersom flere vil være med. Banen er vel 300 m lang og rundt 100 m bred, med ei flate mot vegen til Smiten og en liten ås på vestsida mot Inndyrsbekken. Furu og bjørk er dominerende vegetasjon, og underlaget er nokså ujevnt.

- Det er nokså krevende å løpe fort her, sier guttene, som har blitt godt kjent med terrenget i de ukene arbeidet har stått på. I nordre og søndre ende av banen er det innrettet baser for lagene som spiller. Rundt i skogen er det bygd hindre og skjul som brukes for å gjemme seg bak. Paintball spilles med luftdrevne markører som skyter ut små malingsballer. Utgangshastigheten på markøren er begrenset til maks 100 m/s, og magasinet har normalt plass til ca 200 baller. Ballen er en gelatinkapsel med farget vannløselig, nedbrytbar og harmløs væske inni. Den kan skylles av klær og hud med vann og mild såpe. Den som blir truffet går ut av spillet.

Sikkerhet Det spilles i hovedsak to typer spill. Det ene går ut på å skyte ut det andre laget først, mens det andre går ut på å finne, beskytte, respektive erobre et flagg som det ene laget har satt ut, Capture the flag.

Sikkerheten er meget viktig under paintballspill.

- Alle spillerne skal alltid ha maske på ute på banen. Før man forlater banen skal løpsplugg eller løpskondom alltid være på markøren, forklarer Bengt Johnny Thoresen, en av foreldrene som har vært med å etablere banen.

I klubben er de blitt enige om at det alltid skal være en voksen med og overvåke spillet den første tida, selv om noen av spillerne er over 18 år. De aller fleste skadene i paintball skjer som følge av brudd på sikkerhetsreglene, mens skader under spill er svært sjeldent.

- Det kan gjøre litt vondt å bli truffet, men vi skal ikke skyte når noen er nærmere enn 5 meter. Da roper vi markert, sier guttene.

Kake og kamp Så åpnes banen av eldste spiller Ketil Vangen, det er kake og kaffe for de frammøtte, og det første ordinære spillet starter. Dette er ingen publikumssport, viser det seg, for publikum må nøye seg med å spise kake og høre på knatring og smell som ligner mest på støyende popkorn i gryte. Etter ikke altfor lenge kommer de første markerte tassende slukøret ut av skogen. Svette og rødkinnede må de innrømme at de er truffet, men solide bukser og jakker beskytter godt.

- Jeg fikk ei kule midt i maska, stønner Benjamin, men heller ikke det medførte mer ubehag enn litt ufarlig maling i nese og munn.

Kort etter er begge lagene inne, slitne og førnøyde. Paintball kan spilles både av få og mange, og man kan bruke utallige spillvarianter. Det betyr at både unge og voksne kan delta, jenter og gutter, og det er også mulig å legge til rette for funksjonshemmede. Men på åpninga var det ingen jenter å se.

- Får de ikke være med?

- Jo, vi har da spurt, men det var ingen som ville, sier guttene.

Så er det en liten pust i bakken, reorganisering av lag, og ny runde i skogen.

Varsel: Når det spilles på paintballbanen kommer det opp varsel på veien til Lauvatnet. Både voksne og ungdom i klubben presiserer at det alltid skal være trygt for publikum å gå på veien, for spillet foregår inne i skogen.