Da en av de siste trafoene i Meløys fargerike kunstprosjektet skulle utsmykkes, ble en 1000 år gammel kystkultur-tradisjon utgangspunkt og inspirasjon.

Du har kanskje kjørt forbi den allerede, den blåtonede trafoen på Moa ved Reipå? Prosjektet som nylig ble ferdigstilt, bærer navnet Somateria Molissima, som på latin betyr ærfugl. Og det er nettopp ærfuglen og tradisjonen med egg- og dunsanking som er tema for Vega-kunstneren Vibeke Steinsholms utsmykking.

Bærekraftig samspill

Selv har Steinsholm tradisjonen i blodet gjennom oppveksten i rikholdige egg- og dunvær på Helgelandskysten. I dag er hun en av fuglevokterne på Vega. Vega-øyene er verdenskjent for sitt ærfugl-hold, men også Meløy kan skilte med en rik historie der mennesker har spilt på lag med naturen for å hente ut edel vare:

- Det bærekraftige samspillet mellom menneske og natur er en viktig lærdom til barn og unge i dag. For ærfuglen, ja, den kommer bare dit menneskene har tatt hensyn til dens egenart og klart å legge til rette for den!

Elevene med: Elever fra sjuende trinn ved Reipå skole var tidligere i år med på forberedelsene til utsmykkingen av trafoen. Foto: privat

Elevene med: Elever fra sjuende trinn ved Reipå skole var tidligere i år med på forberedelsene til utsmykkingen av trafoen. Foto: privat

Hørte, tenkte, tegnet

Nå kan meløyfjæringer som passerer Reipå stoppe opp ved trafoen og la seg inspirere. Det firkantede vesle bygget har nemlig fått dekkplater i aluminium, der en kollasj av tekst og bilder er trykket på. Det visuelle uttrykket er skapt i samarbeid med forrige års syvendeklassinger ved Reipå skole. Som  først fikk høre de gamle historiene om ærfugl-hold, dernest tegne ærfugler og rovdyr som kan være en trussel for fugler og egg. Tegningene ble så digitalisert, før de ble trykket på UV-bestandige plater og montert opp.

- Jeg er kjempefornøyd både med resultatet og plasseringen i landskapet, mellom steile fjell og åpent hav, sier Steinsholm.

Hun mener det passer svært godt at ærfuglen på trafoen sikter ut mot Bolga, som kan skimtes uti havet.

-I øyverdenen utenfor Bolga var det nemlig et yrende ærfugl-liv, smiler hun.

Bidro med historikk: Fyrvoktersønnen Jens Olav Nygård vokste opp med ærfugldrift på Karlsholmen fyr, og har vært en viktig bidragsyter i kunstneres forarbeid. Foto: privat

Bidro med historikk: Fyrvoktersønnen Jens Olav Nygård vokste opp med ærfugldrift på Karlsholmen fyr, og har vært en viktig bidragsyter i kunstneres forarbeid. Foto: privat

Viktig bidragsyter

På trafoen finner vi flere lokale stedsnavn. Bolga, Støtt og Karlsholmen er noen av dem. Og det var på Karlsholmen han vokste opp, en av kunstnerens viktigste informanter på ærfugl-hold i Meløy.

I dag bor fyrvoktersønnen Jens Olav Nygård (83) i Brønnøysund, men til Steinsholm har han fortalt mye fra en barndom der foreldrene drev med sanking av egg og dun fra ærfuglen. Sitater fra hans mange fortellinger kan nå inspirere meg og deg via trafoen.

- Salg av egg og dun er en litt «bortgjemt» historie i de gamle kystsamfunnene, kanskje fordi det var et typisk kvinnearbeid? Men i gode sesonger kunne det faktisk gi like bra avkastning som god lott på lofotfiske, forteller kunstneren energisk.

Hun røper at det foreligger planer om et videre samarbeid med kulturetaten i Meløy, der elever igjen skal involveres i vår lokale og rike kystkultur-historie.