Roger Marthinsen

Onsdag kveld rundt klokken 21.00 fikk politiet melding fra AMK om en arbeidsulykke ved Smibelgvatnet i Rødøy kommune, der en hjullaster med fører antas å ha havnet i vannet.

Samtidig ble det bekreftet at en mann som arbeidet på stedet, var savnet. Politiet bekrefter i dag at den savnede er 61 år gamle Karl Sverre Egeland, som jobbet på stedet i forbindelse en pågående kraftutbygging.

Det ble i går kveld gjort forsøk på å sende redningsdykkere ned i Smibelgvatnet, men denne operasjonen ble ikke gjennomført da det viste seg at vatnet er islagt og meget grumsete. I dag har aksjonen gått over fra det som startet som en mulig redningsaksjon og -søk onsdag kveld, til søk etter en antatt omkommet person.

Mann meldt savnet – ikke mulig å gjennomføre søk i vatnet i natt

– Saken etterforskes nå som en arbeidsulykke, der en anleggsmaskin med en ansatt fra Hæhre har havnet i vannet, sier politioverbetjent ved Mo i Rana politistasjon, Roald Bjerkadal.

Politiets foreløpige teori er at hjullasteren har rast ut i vannet, i forbindelse med arbeid med å skyve masser ut i vatnet.

– Det er ukjente forhold under isen, men vi vet at det er brådypt på det stedet der en anleggsmaskin har falt ut i vatnet, sier politioverbetjent Roald Bjerkadal.

– Det var ingen vitner til hendelsen, men det er på det rene at den savnede jobbet på stedet onsdag, og at spor fører rett ned i vatnet, sier Bjerkadal.

Parallelt med at man planlegger det videre letearbeidet pågår det en etterforskning hvor hovedfokus er å samle inn informasjon for å få et best mulig bilde av hva som har skjedd.

– Så langt ser det ut til at savnede var alene da ulykken skjedde, men politiet vil i løpet av dagen fortsette å foreta avhør av mulige vitner, sier politioverbetjent Roald Bjerkadal.

Det er foreløpig uklart når det vil bli gjort forsøke på å lokalisere og hente opp personen som man antar befinner seg nede i vatnet.

– Den savnede føreren og hjullasteren er ennå ikke funnet og politiet planlegger nå hvordan man skal gå fram i det videre letearbeidet. Ulykken har skjedd i et område som er vanskelig tilgjengelig, i tillegg til at vannet er isbelagt, sier Bjerkadal.

Smibelgvatn ligger 508 meter over havet, helt sør i Rødøy kommune, noen kilometer sør for Øresvik.

Ulykken skjedde i forbindelse med pågående anleggsarbeid utbyggingen av Smibelg og Storåvatn kraftverk. Det er Hæhre som er hovedentreprenør på prosjektet, på vegne av Helgeland Kraft og Salten Kraftsamband.

Kart: Kartverket