- Det er stor stas å få denne prisen. Jeg er veldig glad i Meløy kommune, og vil aldri forlate den!

En tydelig rørt Ken-Henry Solhaug fikk næringsprisen for mer enn tretti års engasjert næringsutvikling i kommunen.

Prisutdeler og ordfører Sigurd Stormo la vekt på Ken-Henrys lange virke som bedriftsutvikler og leder.

- Du er en typisk gründertype; uredd, engasjert og kanskje litt omstridt, men en god selger og leder. Gjennom næringsvirksomhet i over 30 år har du vært, og er fortsatt, en viktig samfunnsbygger i kommunen, sa ordføreren.

Aldri konkurs Ken-Henry startet sin første virksomhet i 1986, da han skulle bygge Svartiskroa. Senere har det blitt flere selskaper innen entreprenørskap, eiendom og utvikling, med ulike navn og eierskap. Og han har aldri gått konkurs. I 1987 bygde han lager og byggevareforretning på Halsa, før han kjøpte Tidemannbrygga på Ørnes. I 2008 ble det bygd ny byggevareforretning på Ørnes, og etter det stod varehandelen for størstedelen av omsetningen.

Godt grunnlag I sin takketale fortalte Ken-Henry hva som har gjort at han har lykkes, som gründer og bedriftsutvikler.

- Det startet med fire sesonger på fiske, sammen med Odd Torrissen og Odd Sørheim. To forskjellige typer, som på hver sin måte ga meg innføring i hva pågangsmot og ledelse er verdt. I tillegg har vi et fantastisk idrettslag på Halsa, som ga meg opplevelsen av samhold og fighter-evne. Det har vært gode egenskaper å ha med seg. Men det viktigste av alt er kundene. Kundene er alltid grunnlaget, enten omsetningen er stor eller liten, sa Ken-Henry.

En milliard Bedriftene til Ken-Henry har omsatt for rundt hundre millioner på det meste. I løpet av karrieren har det blitt langt over en milliard kroner, og over sytti ansatte har vært i arbeid for én, eller flere av virksomhetene.

- Jeg har hatt mange dyktige og lojale ansatte rundt meg, som har vært veldig viktige for utviklingen av bedriftene. De har vist utholdenhet og pågangsmot, og det er viktig i tunge tider, sa Ken-Henry.

Engasjert I dag er Ken-Henry på eiersiden eller i styre for elleve foretak. I tillegg driver han gårdsbruk og er aktiv i politikk og annet frivillig arbeid. Han lever med andre ord opp til betegnelsen «samfunnsbygger» på flere måter.

- Jeg har tro på Meløy, at det skal være en god plass for både folk og næring, avsluttet Ken-Henry da han takket for næringsprisen.