- Det stemmer at man får god helse av å synge i kor, altså? - At sang bidrar positivt på humøret, er utvilsomt. Godt humør og fellesskap er bra for psyken. Dessuten vet vi at korsanger har kontroll på pusten, vi kan dette med å puste med magen!

- Hvordan kom du med i koret, Sissel? - Vi hadde nettopp flytta til Halsa fra Bodø. Her hadde vi bygd oss hus, og jeg var nysgjerrig på hva som foregikk i bygda. Jeg likte å synge, og hadde bakgrunn fra ten-sing i ungdommen, derfor var det lett å hive seg med når blandakoret ble etablert. At mannen min Tormod delte, og fremdeles deler denne lidenskapen med meg, gjør det ekstra fint. Vi tok ungene våre med på øvelsene da de var små, i hvert fall så lenge de aksepterte det. Koret vårt gikk lenge under navnet «Halsa Hyl og vræl» i heimhusan… (Sissel ler hjertelig)

- Du har hatt flere funksjoner i koret? -Det stemmer, jeg har hatt flere roller i styret og vært leder i flere perioder. Etter så mange år er koret blitt nesten som en familie. 6 stykker har vært med helt fra starten og utgjør den harde kjerne, som vi sier. Ellers opplever vi at sangere kommer til og fra, og det er alltid gøy når vi klarer å rekruttere nye inn i rekkene, og nye fjes er alltid velkommen hos oss!

- Hva mener du har forandret seg mest i løpet av disse tretti årene? - Da vi startet jobben med jubileumsforestillingen, og begynte å se bakover i tid, opplever vi at mye er endret. Ikke minste gjelder det måten vi øver inn nytt repertoar på. Mens vi i korets spede begynnelse brukte lang tid på øvinger med hver stemme, bruker vi nå digitale stemme-filer og egenøving for å forberede oss. Det ruster oss til å jobbe mer effektivt når vi samles på helgeseminarene. En annen stor forskjell er at vi ikke opptrer med noter lenger, det krever mer innsats når det gjelder å lære sangtekstene utenat. Vi jobber også mer med komp nå, enn i den første tiden, da koret gjerne sang a capella.

- Etter hvert har dere fått en fyldig portefølje, er det noe prosjekt du ønsker å trekke frem? - Vi har gjort veldig mye forskjellig, alene og sammen med andre. Bruce Springsteen- forestillinga sammen med Halsa hornmusikk, lokalt band og solister ble en magisk opplevelse. Begge prosjektene ble arrangert spesielt for oss av Erlend Fagertun. Og nettopp dét at vi sto i en helhet med andre utøvere, gjorde opplevelsen så komplett og fin. Nylig deltok vi sammen med Maria Arredondo og Torstein Sødal da de hadde konsert på Halsa. Til tross for at vi bare deltok i en del av konserten, gir slike samarbeidsprosjekter oss mye!

- Halsakoret har vært flinke til å reise rundt med sangen sin? - Det har vi, og i løpet av alle disse årene har det blitt mange turer. Aller mest i distriktet, men også noen lengre turer. En av de beste opplevelsene hadde vi i Hamburg like før jul i 2010.  Vi var invitert via Sjømannskirken, og skulle synge i katedralen St. Michaelis sammen med andre nordiske kor og utøvere. Det ble en mektig opplevelse å fremføre «Ledet av en stjerne» under det veldig taket, mens vi stod festpyntet i bunad!

- I 1997 mottok Halsakoret Meløy kommunes kulturpris. Stas? - Ja, absolutt. Det er veldig hyggelig å bli satt pris på, løftet opp på en slik måte. Især vårt lokale publikum i Søndre er flinke til støtte opp om oss og komme på våre konserter og arrangement. Det gir oss et signal om at vi er viktige kulturelle bidragsytere i lokalsamfunnet. Det ønsker vi å være fremover også!

- Dere er kjent for å være aktive som kor, med mange forskjellige arrangementer i løpet av et kalenderår? - Vi har tradisjon for flere ulike arrangementer, alene eller sammen med andre. Noe er uformelt og med løs snipp, og har til hensikt å samle inn penger til for eksempel samfunnshuset.  Andre ting kan være helaftens konserter som krever mye forberedelser, som denne jubileumskonserten der vi har sikret oss musikalske forsterkninger. Det kjennes fint å være et «allround- kor» som like gjerne kan synge i kirka som på samfunnshuset. Etter så mange år har vi rikelig repertoar å ta av, og vi er heldige som har dyktige Berit som dirigent!

- Tar du sikte på nye 30 år som korsanger, Sissel? - Jeg har i hvert fall ikke tenkt å gi meg, for koret er blitt en viktig del av meg. Synge har jeg gjort bestandig, og sanggleden sitter dypt i hjertet. Det er forferdelig vanskelig å skulle tenke seg et liv uten koret. Så ja, jeg blir nok her fremover!

tmm_1347

Sissel Myrvang (58) Sissel er oppvokst i Kjøllefjord, og har siden bodd flere steder Nord-Norge. I 1986 flyttet hun til Halsa. Hun er gift med Tormod Myrvang og paret har to gutter på 29 og 33 år. Sissel har sunget i Halsakoret siden oppstarten i 1987. Foto: Prikkenoverien AS