Det ble ei innholdsrik helg for de omlag 120 deltakerne på årets Basecamp Salten ved Engenbreen.

- Jeg er imponert av jobben som er lagt ned i Meløy! sier Trond Loge fra Salten Friluftsråd.

Loge deltok på campen og var full av lovord ovenfor arrangøren, kulturenheten i Meløy kommune. - Basecampen er noe av det beste jeg har vært med på gjennom mine 24 år i Salten Friluftsråd, og dét til tross for at det ble svært mye vær utover søndagen!

Svartisen, selvfølgelig!

I år var det Meløys tur til å være vertskap for Basecamp Salten, som første gang ble arrangert i Beiarn i 2002. Sist gang dette samarbeidsprosjektet ble gjennomført i Meløy, var i 2009. Da var om lag 170 ungdommer samlet til vinteraktivitetsleir i Glomfjord. Årets arrangement hadde 120 deltakere, og alle saltenkommunene var representert. For Meløy var Svartisen et opplagt valg i år. Ei viktig forutsetning når man skal velge leirsted er å ta utgangspunkt i særtrekk og kvaliteter, ja i det unike hver kommune kan by på når det gjelder natur og kultur. Og med en nylig tilbakelagt, og svært vellykket, sommersesong ved breen, mente kulturetaten området og aktivitetene ved breen ville egne seg godt for saltenungdommen.

Ved godt mot

Og aktiviteter ble det, til lands, oppe i høyden og til vanns. Det var mange spennende aktiviteter å velge mellom, og deltakerne kunne velge opp til to hver. Foruten de aller sprekeste, som valgte seg topptur til Helgelandsbukken 1454 moh., som gikk over to dager med overnatting på turisthytta i Tåkeheimen. I alt 16 aktivitetsledere, en kombinasjon av profesjonelle utøvere og frivillige, var sammen med ungdommen i helga. Brestua var base for måltider og samlinger, og ble til slutt et sted å søke ly for været, som blåste opp utover søndagen med sterk vind og mye nedbør. - Vi opplevde at de unge var ved godt mot, og vi er glad for at ingen av aktivitetene våre ble avlyst, forteller Hanne Barvik fra kulturetaten. Vinde og regn gjorde likevel at aktivitetene søndag måtte modereres litt, også hjemturen med skyssbåten tok lengre tid enn planlagt. - Ungdommene fikk kjenne på elementene, ja. Det er sikkert. Og de fikk erfaring med ting de kanskje ikke har gjort så mye av før, som å bo og sove ute, til tross for at det ble kaldt og vått! sa Barvik.

Viktig støtte

Basecamp Salten kunne aldri blitt realisert i Meløy uten økonomisk og praktisk støtte fra viktige medspillere. Salten Friluftsråd søkte og utløste 70 000 kroner i spillemidler og 30.000 i fylkeskommunale friluftsmidler til campen. Fra kommunalteknisk og eiendom fikk kulturenheten hjelp med de fysisk tunge takene. - Å gjennomføre et så stort arrangement krever mye ressurser, men det er absolutt verdt det når man ser hvilken opplevelse dette ble for mange, avslutter Barvik fornøyd. Neste gang Meløy skal være vertskap for Basecamp Salten igjen er om åtte år.