Nylig ble det klart at «Kai og co» også skal besørge serveringen ved Bolga Brygge i sommer. Rent a Chef er i ferd med å bli en solid Meløy-bedrift.

- Du kan kanskje takke ADHD-diagnosen min for at jeg har mye energi og ikke ser mørkt på noe, sier gründer Kai Nymo.

Halsaværingen sier nødig nei når noen spør, selv om han ofte kan ha vondt i magen av redsel for ikke å levere bra nok.

Potensiale på Bolga

- Forespørselen fra Bolga Bygge kom litt brått på, vi har brukt bare noen uker på å bemanne. Nå ser vi fram til sesongen der ute, for potensialet er stort, sier Kai, som i august vil evaluere de første månedene med drift på brygga, med tanke på veien videre.

Evalueres vil nok også Rent a Chefs oppdrag på Svartisen etter hvert. Denne uka starter firmaet samarbeidet med Meløy Bedriftsservice inne ved Brestua, og i juli skal sjefen sjøl stå over grytene i noen uker. I tillegg har firmaet spenstige planer for enkelt-events inne ved breen, der lokalmat skal presenteres for publikum.

- Lokalt og kortreist er din filosofi, Kai?

- Jeg er overbevist om at kvaliteten på vår lokalproduserte mat er svært god. Vi vet at storfekjøttet fra Svartisen rangeres høyt, og høstslakt fra lammene som beiter ved Engenbreen kommer til å bli prima! Vi skal gjøre bruk av begge, smiler han hemmelighetsfullt, og røper at han skal samarbeide nært med lokale produsenter og tilbydere.

Tillit til arbeidsstokken

Samarbeid er noe som står sterkt i kokkens bevissthet. Han stoler hundre prosent på sin voksende stab i Rent a Chef. Med stadig flere oppdrag både i Rødøy, Meløy og Bodø har han vært nødt til å utvide, for å holde voksesmertene til firmaet noenlunde unna. Jevnt over er det 10 personer på lønningslista når månedene er omme. Kai har stor tiltro og nærhet til de ansatte, ja, de blir nesten som en familie.

- Jeg veileder, og sørger for at det blir en balanse mellom utfordring og mestring.  Kai ser mye på realkompetansen når han ansetter folk. God hjelp har han også i partneren Jørgen, som er turnusarbeider og stiller opp i fri-øktene sine.

- Med så mye jobb, både i helger og på ukerdagene, er det jo hyggelig å kunne være sammen om dette, smiler sjefen sjøl.

Ikke sjelden har bedriften hans 3-4 selskaper på ei helg. I tillegg faste oppdrag, som kantinedriften for M3 Anlegg i Bodø.

Åpenhet koster

Denne fireårsperioden sitter Kai i kommunestyret. Som uavhengig representant, selv om han formelt sett nå er medlem i Meløy Høyre.

- Jeg trenger å ha en fot i fellesskapet framover, være en del av ei gruppering. I dag samarbeider jeg både med Høyre og mitt gamle parti, FrP.

Men i de hektiske sommermånedene har Kai bedt om permisjon fra vervet sitt.

- Lokalpolitikken er for interessant og viktig til at jeg kan la være å engasjere meg i den på permanent basis, selv om jeg er travel.

Han tar ofte bladet fra munnen, Kai. Selv om han har erfart at det koster å være åpen og tydelig på sitt standpunkt.

- Jeg har gått mange runder med ting og tang hele livet, og lar meg ikke lenger skremme av det. Så langt har jeg alltid landet på beina.

Kai holdt 17.mai talen på Halsa i år. Der takket han bygda for respekten, vennligheten og aksepten han og familien har møtt på bakgrunn av ukonvensjonelle valg som er tatt. Og han filosoferte over at sin egen åpenhet kanskje kan hjelpe andre til å ta de, for dem, rette valgene.

Fleksibel og ydmyk

- Du har etablert en bedrift som omsetter for over 4 millioner kroner i året. Hva er målet ditt, langt der fremme?

- Det er ingen hemmelighet at jeg ønsker å etablere et ordentlig spisested i Meløy, for det mangler både i nord og i sør. At lokal, kortreist mat er en viktig del av en slik plan, skjønner vi allerede.

Jeg kan formelig se det litt gutteaktige smilet hans gjennom telefonlinja. Kai er på jobb i Bodø mens han prater med Framtia-journalisten på handsfree. Multitasking er hans minste kunst. Evnen til å være fleksibel også. Han liker som sagt ikke å si nei, og ydmykheten har han med seg, uansett hvor full avtaleboka blir.

- Jeg tillater meg aldri å tenke at «det blir som det blir» når jeg leverer et selskap. Det skal være bra, og kunden skal føle seg ivaretatt.

- Fint med Findus

Hjemme står Grandiosa relativt ofte på menyen. Tida med de nærmeste er verdifull, og bare når han og familien er på ferieturer, er egen mat av det viktige. Ute i Europa, og på fremmede kontinenter, henter han matinspirasjon og tester nye smaker. Da er målet å ikke spise det samme to dager på rad, men å utforske alt det spennende som fins av mat og drikke.

- Jeg lagde en helaftens «arabisk aften» på Svartiskroa for en tid tilbake, der det ble servert jeg 12 – 14 forskjellige retter. Lam og greier, smiler Kai.

På hjemtur kom han på at han hadde glemt å spise sjøl.

- Da ble det Findus fiskegrateng fra frysedisken. Det enkel er ofte det beste, vet du!

hankai-02

«Han Kai»: Et feiende flott firmanavn til tross; de fleste er på fornavn med halsakokken Kai Nymo. Selv ønsker han å spille på alle sine medarbeidere, og føler seg ikke unnværlig. Foto: Prikkenoverien.

Rent a chef

Etablert: Enkeltmannsforetak Rent a Chef 2013, omgjort til AS 2015

Ansatte: 4, 5 årsverk pluss vikarer

Omsetning 2016: 4 millioner kroner