I fem år til er ruta som var foreslått nedlagt, med strekning Bodø-Myken-Træna, sikret. Dette etter nytt anbud fra fylkeskommunen.

– Det blir sommerrute også i 2024. Båten skal ha kapasitet på 90 passasjerer, og det stilles også krav om mulighet for enkel kioskservering om bord, sier fylkesråd for samferdsel Marianne Dobak Kvensjø i pressemeldingen.

Nordland fylkeskommune ville kunne spart 8,2 millioner kroner om de hadde beholdt de opprinnelige planene om å kutte ruten. Myken har opp mot 1600 turister innom på besøk i løpet av en sommer.

Fylkesråd for samferdsel Marianne Dobak Kvensjø Foto: Nordland Fylkeskommune

Måtte kjempe

– Sommerruta til hurtigbåten har vært som natt og dag hos oss. Vi kan ikke bare lene oss tilbake og akseptere dette. Vi må kjempe med nebb og klør, sa daglig leder i Myken destilleri, Roar Larsen til NRK for et år siden.

Kampen har nå tydelig hatt effekt - ettersom ruta består og er sikret i ytterlige fem år til.

Åpner for investeringer

– Jeg vet at det har sittet en del folk på gjerdet, som kanskje har ønsket å investere mer i turisme og infrastruktur på sånne små øyer. Men de har vegret seg fordi det har vært uforutsigbart. Jeg tror nok de er fornøyde og motiverte nå, når man vet hva man har å forholde seg til, sier Larsen.

Sommerruta vil bestå med to måneder, selv om han ikke legger skjul på at de kunne tenkt seg en utvidelse til tre måneder.

– Ruta er jo innrettet etter norske ferievaner og skoleruten. Det er klart det er vanskeligere å nå et internasjonalt marked, så vi skulle gjerne hatt en måned til. Men vi får feire at den består nå i første omgang og så ser vi hva vi får gjort med det på sikt.

Daglig leder ved Støtt Brygge Eva Andersen. Foto: arkiv

Viktig for omsetningen

Også Eva Andersen, daglig leder ved Støtt Brygge, er fornøyd med avgjørelsen:

– Det er ekstremt viktig for oss at sommerruta består. Vi jobber med mer helårlig trafikk men enn så lenge så kommer mellom 60 og 70 prosent av omsetningen vår i løpet av sommersesongen.

Nylig ble det også bestemt at Støtt skulle få tilbake fergetilbudet, som har vært sårt savnet av beboerne på øya lenge.

Føler seg hørt

– Vi føler oss hørt og jeg synes dette er en veldig god start. Så håper vi jo på utvidelse av sommerruta etterhvert, og at fergen får lengre liggetid på Støtt sånn at leveranser utover blir lettere.

Andersen legger til:

– Jeg opplever at fylkesråden er lydhør for det vi sier og bryr seg om kystens ønsker og behov. Det synes jeg er veldig bra!