I 1984 ble Nordre Meløy hagelag stiftet, som en frivillig klubb for de som er engasjert i natur og hageglede. 40 år senere har de flere aktiviteter enn noensinne, og de siste to årene har de vokst fra 33 til 78 medlemmer.

– I 2022 hadde det vært litt stillstand i hagelaget, så styret ba om å finne noen som ville overta. Dermed startet vi litt på nytt, og plukket ut folk med ulike interesser for natur. Vi vil tenke større enn bare hage, og har klart å skape engasjement i bygda og ha aktiviteter gjennom hele året, sier Anne Mette Meidelsen i styret.

Pandemi av korona og plantefeber

I tillegg til et nytt styre med en ny drivkraft, tror hagelaget at den økende populariteten for planter under pandemien også traff Meløy.

– Vi har vært heldige med utviklinga vår. Vi skylder på økt generell interesse og at vi har jobbet bra for å skape aktivitet i laget, sier Meidelsen.

I anledningen at hagelaget fyller 40 år har de planlagt en feiring 16. juni. Nøyaktige planer vil de ikke røpe enda, men de kan si såpass at det vil bli et familiearrangement med strandvandring på Hornneset.

– 16. juni er også villblomstens dag, så vi håper å få sett litt planter denne dagen. Det kan være spennende for folk å få opp øynene for det vi har rundt oss, og lære noe nytt om naturen. Vi håper også det kan vekke interessen hos barn, sier Sverre Birkelund.

Plass til flere

I løpet av året har hagelaget månedlige, sesongbaserte aktiviteter. Det kan være soppturer, hagevandring, julekrans-oppsett og foredrag i alt som er naturrelatert. Styret merker at det er flere og flere som møter opp.

JULEKRANS: Før jul inviterte Meløy hagelag til julekrans-oppsett. Det ble populært blant deltakerne. Foto: Anne Mette Meidelsen

– Vi er heldig som har veldig kunnskapsrike og erfarne folk som stiller opp og lærer videre. De er store ressurser, og mye av grunnen til at vi kan ha så mange arrangementer. Vi har for eksempel hatt workshop i såing for nybegynnere, der vi så mange nye fjes, sier Meidelsen.

– Vi er et fellesskap som er åpent for alle, ikke bare eksperter. Vi har fått mange nye, unge medlemmer, og vi har god plass til enda flere. Tilbakemeldingene vi får er at folk synes det er artig, koselig, informativt og rett og slett en hyggelig stund på arrangementene våre, legger Kristin Køllersen til.