Saltenordførerne

Saltenordførerne har jobbet tett sammen gjennom hele pandemien, og nå håper de innbyggerne i Salten fortsetter den gode innsatsen for å bekjempe smitten gjennom påsken.

Ordførerne i Salten understreker viktigheten av å følge råd og regler for smittevern i påsken. Gisle Hansen, ordfører i Sørfold, er bekymret for at folk begynner å bli lei og tar noe lettere på situasjonen, men minner om at det er en alvorlig smittesituasjon i Salten. I nabokommunen Fauske er ordfører Marlen Rendall Berg enig i dette.

- Om vi gjør dette dugnadsarbeidet sammen nå, vil det føre til at viruset isoleres og dør ut. Jo færre nærkontakter vi har og jo mindre vi beveger oss til nye områder, jo bedre er det. Viruset ønsker å finne nye verter og så lenge vi ikke legger til rette for det, vil det ikke spres ytterligere. Denne påsken bør vi kose oss i eget hjem eller hytte.

Minst 2 meter avstand

- Hold god avstand, det skal nå være 2 meter avstand, sier ordfører André Kristoffersen i Beiarn og fortsetter.

- Det anbefales bruk av munnbind i alle situasjoner der man ikke kan overholde 2 meters regel. Munnbind er påbudt der en meters regel ikke kan overholdes.

Begrens antall nærkontakter

I flere Saltenkommuner er det rapportert om festligheter som har samlet for mange folk på privatadresser.

- Dette er noe vi fraråder på det sterkeste. Man bør ikke ha mer enn to på besøk i eget hjem, og slike fester kan bidra til stor smittespredning. Denne påsken bør vi heller samles om å gjøre hyggelige aktiviteter sammen med de aller nærmeste, sier Meløyordfører Sigurd Stormo.

- Steigenordfører Aase Refsnes og ordførerkollega Britt Kristoffersen i Hamarøy, minner om at de som bor alene, barn og unge under 20 år fortsatt kan ha en til to nære på overnatting i eget hjem. Det oppfordres til å møtes utendørs både hjemme og på hytta. På hytta/fritidsboligen bør man ikke ta i mot besøk, og bare reise sammen med husstandsmedlemmer. De som kommer fra et område med mye smitte frarådes å ta i mot overnattingsbesøk.

Handle i egen kommune

- Det er viktig å gjøre unna handlingen for hele hytteturen i egen kommune før du reiser. Noen butikker vil tilby klikk og hent ordning, hvis det skulle bli krise og noe er avglemt. Sjekk med den enkelte butikk. Avtal at en fra familien gjør innkjøp for å minske antall personer i butikken samtidig. Ikke oppsøk serveringssteder eller møteplasser med mange mennesker i hyttekommunen, sier ordfører Rune Berg i Saltdal. Dette budskapet understrekes også av ordføreren i Bodø.

- Til alle Bodøværinger som skal på hytta i Saltenkommunene minner jeg om at de tar med seg «Bodøreglene» til hytta, og vi oppfordrer til å gjøre unna påskehandelen før dere drar. Dette er heller ikke tiden for å ta en «kaffestopp» på kafé på vei til hytta, sier Bodøordfører Ida Pinnerød.

Bruk nærområdet

Ordfører Inger Monsen i Rødøy og Bjørn Magne Pedersen i Gildeskål kommer med noen påske-anbefalinger.

- Vi har flotte skiløyper flere steder i Salten. Alpinanleggene holdes åpent, turstier, fjæra og fjellet ligger klar til å gi små og store fine påskeopplevelser. Hold god avstand til andre i skiløypa, skitrekket og på gåtur. Salten kommunene oppfordrer alle til å komme seg ut i frisk luft og kose seg inne med de aller nærmeste i påska.

Sjekk reglene

Til slutt ber vi alle som skal reise til hytte eller fritidsbolig om å sjekke regler som gjelder for den kommunen du bor i – og den kommunen du skal til.

- Kommer du fra en kommune med strengere regler enn dit du skal, må du følge de strengeste reglene.

Ida M. Pinnerød (Bodø)                                             Bjørn Magne Pedersen (Gildeskål)

Sigurd Stormo (Meløy)                                              Inger Monsen (Rødøy)

André Kristoffersen (Beiarn)                                     Rune Berg (Saltdal)

Marlen Rendall Berg (Fauske)                                  Gisle Hansen (Sørfold)

Britt Kristoffersen (Hamarøy)                                     Aase Refsnes (Steigen)