Vi stilte fem forbrukere følgende spørsmål:

- Har du lagt merke til at dagligvarebutikkene har mer fokus på varer som nærmer seg utløpsdato?

- Kjøper du varer som er gått ut på dato?

anquet-torhild

Torild Steira (66)

- Jeg ser at det er mer varer i butikken med tilbudslapper på enn tidligere. Generelt er det et økt fokus på dette, merker jeg.

anquet-svein

- Det hender at jeg kjøper varer hvis det er noe jeg trenger. Det er jo ikke en ulempe at man kan få varer til litt lavere pris. Svein Roger Fagerli (46)

- Jeg har lagt merke til at tilbudsvarene nå gjerne er samlet på ett sted i butikken. Det gjør det lettere å finne det som er å få kjøpt til nedsatt pris.

anquet-ida

- Selvfølgelig kjøper jeg gjerne slike varer! Det er ingen vits i å betale mer enn man må. Hun jeg bor sammen med er litt panisk på dato. Selv bruker jeg lukt- og smakmetoden for å finne ut om en vare er i orden. Ida Limstrand Dybvik (32)

- Det er ikke bare økt fokus i selve butikkene, men jeg har registrert at temaet er mer i nyhetsbildet nå enn før.

- Jeg handler mer enn gjerne slike produkter. Både ferskvare som jeg kan fryse og andre typer produkter. Å spare penger er bra, men miljøfokuset er også viktig!

anquet-helge

Helge Tvenning (56)

- Det er mer rabattlapper å få øye på i butikkhyllene nå enn før. Jeg merker også økt mediefokus, og leste nylig en interessant artikkel om emnet matsvinn i Aftenposten Innsikt.

- Jeg kjøper slike varer ganske ofte. Lukt og smak er den beste indikatoren på om en vare er grei eller ikke. Både det økonomiske og miljøhensynet teller. Vi kaster alt for mye mat i Norge!

anquet-wenche

Wenche Mikalsen (44)

- Ja, det er lett å se disse varene nå når butikkene er blitt flinkere til å samle dem. Media har mer fokus på dette, og jeg har også registrert at enkelte butikker gir bort slike varer istedenfor å kaste dem.

- Vi er en familie på syv og jeg liker når for eksempel kjøttdeig kan kjøpes på halv pris. Men selv om penger betyr mye er miljøaspektet veldig viktig. Vi kaster alt for mye mat som godt kunne blitt spist.