Mens høyttaleren spiller Lars Krizterz «Torkade rosor och tummade brev,» svinger han seg elegant på dansegulvet sammen med instruktør Josefine Ditlevsen. Jonas har Cerebral parese. Det er ikke lett å se. Hver eneste onsdag er han på swingkvelden som arrangeres av Dans i Meløy.

Pappa Rune Olufsen danser med Liv Schei og Trine Pedersen.

Ville lære og bli med Jonas forteller at han begynte å danse for ti år siden. Pappa Rune Olufsen og samboeren Anne Blix begynte på dansekurs. Jonas ble nysgjerrig. Han ville være med han også. Jonas husker godt den første timen.

-Jeg så på de andre og tenke; Wow, så flinke de er! Jeg kommer aldri til å lære meg å danse, forteller han.

I bakgrunnen kan Framtia se pappa Rune svinge seg med to damer samtidig, mens låten «I thought forever was a long, long time,» spilles på høy guffe.

Jeg så på de andre og tenkte; Wow, så flinke de er! Jeg kommer aldri til å lære meg å danse. (Jonas Olufsen) -Hopp i det, Jonas! Jonas hadde mange sommerfugler i magen den første timen.

Jeg var litt nervøs i starten, redd for å gjøre feil. Så tenkte jeg bare; hopp i det, Jonas! Du klarer det, forteller han.

Pappa Rune var mer skeptisk.

-Jeg trodde aldri i verden at han ville få det til, siden Jonas har CP. For Jonas del innebærer det at han både har motoriske vansker og innlæringsvansker. Han er særlig stiv i høyrefoten, noe som forplanter seg og gir lite bevegelsesfrihet i resten av kroppen.

I dag er Rune glad for at han valgte å lytte til sønnen.

-Det viste seg at Jonas både lærer turene fortere og husker dem bedre enn det jeg gjør. Han er så gira at det han lærer fester seg utrolig fort, sier han.

Instruktør Josefine Ditlevsen demonstrer ivrig danseteknikk for de andre sammen med Pia Stavnes.

- Vær deg selv - På skolen gikk det veldig tregt, men med dansinga er det annerledes, forklarer Jonas.

Framtia spør Jonas om han har tips til andre unge menn som ønsker å lære dans.

-Vær deg selv. Ikke vær negativ. Bare ha tro på deg selv. Alle kan lære å danse. Når jeg kan danse, så kan alle danse, sier Jonas, før han går inn og fortsetter dansekvelden.

Det er pause. Jonas setter seg ned ved et bord.

-Dersom jeg er i dårlig humør, føler jeg meg alltid bedre av å være her. Jeg blir lett i kroppen og føler meg avslappa.  Jeg tenker at nå skal vi ha det gøy, og da fokuserer jeg ikke på noe annet. Livet blir lettere med en dans, sier han og ler.

Til daglig jobber Jonas på Meløy arbeidslivstreningssenter. Han klipper plen, og er med og hjelper til å dele ut hjelpemidler til folk i kommunen. Jonas får en god følelse av å møte nye mennesker og være sammen med andre.

Christian Antonsen (15) er kveldens yngste deltaker og en av tre unge menn under 3o år.

Tre unge under tretti Jeg liker å være ute blant folk. Det er kanskje derfor jeg liker så godt å danse, for da må du få dansepartneren din til å trives, sier han.

Til sammen er de tre unge menn under tretti år i kveld. Kveldens yngste deltaker er til gjengjeld en ung gutt og nybegynner fra Ørnes. Han heter Christian Antonsen og er femten år.

Marianne Morsund tv. og Nina Krogstad . Marianne danser mannerollen fordi det er så få menn på dansekvelden. – Vi mangler sjeldent damer, men nesten alltid menn, sier hun.

-Det krever nok mer mot å begynne å danse for menn enn det gjør for damer, sier danseinstruktøren. Fordi de er så få menn, må flere av damene i kveld danse mannerollen. En av dem er Marianne Morsund (32).

-Vi mangler veldig sjelden damer, men nesten alltid menn. Flere mannfolk burde begynne å danse. Kursene her passer for alle uansett nivå. Miljøet er også veldig bra. Det er mye latter og fleiping. Her kan alle være seg selv, og så er det også steikende god trim, sier hun.

Så er pausen over. Jonas stiller seg opp foran dansepartneren sin. Ut av høyttalerne strømmer låta «Rein magi.»