Fiskebåten som forliste utenfor Lofotodden i går, er hjemmehørende i Gildeskål.

Det var like etter klokken 15.00 i går ettermiddag en fiskebåt med et mannskap på tre ombord fikk vanskeligheter i Moskenesstraumen i Lofoten. Hovedredningssentralen ble først varslet om at båten hadde fått bruket i propellen, men da redningsskøyta «Det Norske Veritas» la ut mot fartøyet kom ny melding om at båten hadde fått slagside og tok inn vann.

- Det endret situasjonen brått, og vi måtte kalle ut Sea King’en fra Bodø, opplyser redningsleder Frode Iversen hos Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Hang på baugen

- Da redningsskøyta fikk øye på båten, hang den på skroget med bare baugen over vannet. Mannskapet måtte hoppe over bord og ble plukket opp av redningsskøyta like etter, opplyser Iversen.

Mannskapet hjemmehørende i Meløy og Gildeskål var etter forholden i bra form og hadde ikke behov for medisinsk assistanse. De ble med «Det Norske Veritas» inn til Moskenes etter å ha sett fartøyet gå ned.

- Det var krapp sjø og høye bølger i området, og dette kunne ha gått langt verre. Tilfeldighetene gjorde at redningsskøyta var i området i annet oppdrag, dersom den hadde blitt utkalt fra Ballstad, ville det tatt lenger tid å nå ut, opplyser Iversen.

Det var flere andre fartøy i området der fiskebåten gikk ned.

Tidlig varsling viktig

Meld fra: - Bruk sambandet og kall oss direkte opp på kanal 16. Marginene kan være små, som i dette tilfellet, sier radiobestyrer hos Bodø Radio, Wilhelm Carlsen. Foto: Bodø Radio

- Vi kan ikke få understreke godt nok hvor viktig tidlig varsling er, sier radiobestyrer hos Bodø Radio, Wilhelm Carlsen.

Meldingen fra fartøyet kom inn klokka 15.05, og beskjeden var at båten hadde mistet framdriften på grunn av «bruket på vingene». Senere kom melding om at maskinen hadde stoppet og at maskinrommet begynte å fylles med vann.

- Vi er veldig glad for at redningsskøyta var i nærheten. Skøyta ville ikke ha rukket fram i tide om den skulle ha gått helt fra Ballstad, sier Carlsen og understreker at det er avgjørende å kontakte rett instans når man får trøbbel på havet.

image5
image4
image3

Bildene fra redningsskøyta "Det norske Veritas" viser dramatikken i minuttene før mannskapet på tre ble reddet: