Det sies at det sikreste vårtegnet på Helgeland er at ferga Virak ankommer sambandet Ågskardet - Forøy. Ferga, som er 45 år gammel, tar 199 passasjerer og 60 biler. Dersom den går. For den stopper ofte. Som 2. mai i år da de ikke fikk start på hovedmotoren. Søkelyset på gamle ustabile ferger bør økes etter at fylkesrådet gikk bort fra kravet om at fergene som trafikkerer i Meløy og Gildeskål ikke skulle være eldre enn 10 år. Fordi fergeselskapene ikke maktet årlig drift med 54 millioner kroner som politikerne hadde bestemte skulle være nok. Så, for å redde stumpene, og dermed mindre sikker drift på sambandene, gikk fylkesrådet bort fra alderskravet.

Selv om de styrende i Nordland fylke hadde lovet moderne ferger i valgkampen.

Ingen vet

Dermed kan vi risikere at Virak, og flere års tilkomne ferger, fortsetter å trafikkere i våre kommuner. Uten større protester enn tilfeldige innlegg på sosiale medier. Og en økt motvilje mot å kjøre kysten sørover for de som kan velge et annet alternativ. Det kan ikke jobbpendlerne. Riktig nok har formannskapet i Meløy uttrykt bekymring. Formannskapet sendte en uttalelse til fylket om saken, og ba om et møte med fylkesråd for samferdsel Marianne Dobak Kvensjø (H). - Det som bekymrer meg når de lyser ut uten alderskrav er at vi ikke vet hva vi kan forvente oss, sa ordfører Sigurd Stormo (Ap) i formannskapets møte. Nettopp. Det vet ingen. Nå må folk ta saken i egne hender. Det nytter ikke å sitte stille i båten lenger.

Nå må folk ta saken i egne hender. Det nytter ikke å sitte stille i båten lenger.

Kultur

Fylkestingsrepresentant, og varaordfører i Meløy, Grethe Andersen (FrP), tror at fergeselskapene skal ta ansvar, og ordne dette ved større investeringer.

– Jeg har jobbet i fergebransje så lenge at jeg vet at det ikke finnes ferger som er nyere enn 2010 som kan gå her, og da må de kjøpe nytt, forklarte hun i formannskapsmøtet. Det er ikke beroligende. Faren er at folk bare aksepterer at slik er det. Det går nok over. Det er blitt en kultur. «Det nytter ikke å si noe» er å gi opp.

Lag virak

Arranger demonstrasjoner som merkes. En kuriositet; i overført betydning betyr ordet virak, som navnet på ferga, oppstyr. Så samle folk og skap skikkelig virak. Ta læring av andre som har gjort dette før. Informer media i forkant, og få deres oppmerksomhet. Da vil også oppmerksomheten rettes mot politiske myndigheter. En oppmerksomhet de ikke ønsker, og så langt har sluppet unna. Da må de sin noe. Og kanskje endre noen vedtak. Det å aksjonere for rettmessige krav er en del av vår ytringsfrihet, Og dermed en forutsetning for et godt demokrati.

«I Andedammen» er en kommentarspalte skrevet av Erling Emil Eik. Her vil han ta for seg samfunnsaktuelle temaer med en lokal vri. Vil du delta i debatten? Send leserinnlegg til post@kulingen.no.